У вересні 2021 року студенти спеціальностей 102 Хімія, 014 Середня освіта (Хімія) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня освіти, а також викладачі кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання відвідали відкриту лекцію на тему: «ВУГЛЕЦЕВІ НАНОМАТЕРІАЛИ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ» доктора хімічних наук, провідного професора Католицького університету Ріо-де-Жанейро (Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro O departamento de Química) Володимира Миколайовича Зайцева.

Лекція проходила в режимі on-line у межах співпраці викладачів кафедри хімії та методики викладання хімії Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, кафедри хімії, технологій та фармації НУЧК імені Т. Г. Шевченка, кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка з міжнародною науковою спільнотою.

Зустріч була спрямована на обговорення актуальних питань хімії. Предметом розгляду були основні галузі застосування наноматеріалів: машинобудування, хімічна промисловість, електротехніка, енергетика, електроніка, інформаційні та комп'ютерні технології, біологія, медицина, охорона навколишнього середовища. Студенти дізналися про інноваційні способи використання наноматеріалів у медицині з метою розробки сучасних засобів діагностики; у будівництві при створенні нанофільтрів для очищення води й повітря та для захисту будівель від вогню.

Особливої уваги заслуговують 10 науйживаніших наноматеріалів, до яких відносять вуглецеві нанотрубки, графен (нобелівський графіт), аерогель, що є полегшеною матерією для теплоізоляції, а також сплави з ефектом пам'яті та високотемпературні надпровідники.

Студентів зацікавило питання будови, принципу роботи та використання сонячних батарей як нового перспективного альтернативного джерела енергії. Окрім того, слухачі мали змогу безпосередньо долучитися до обговорення проблем зв'язку наноматеріалів та хімічної промисловості. У ході діалогу професор довів, що ДНК-нанотехнології мають велике значення у сучасній фармакологічні та біологічній сфері.

1234567