Персеїди – один з найпотужніших метеорних потоків, який спостерігається щорічно в період з 17 липня по 24 серпня. Найбільша його активність випадає на 8–16 серпня, а пік "зорепаду" 2021 року очікується в ніч з 12 на 13 серпня. У цей час можна спостерігати близько 60 метеорів на годину.

Метеори являють собою невеликі частинки міжпланетної речовини розмірами від піщинок до горошин. Вони входять до земної атмосфери на швидкості близько 20 кілометрів на секунду і практично миттєво згорають, залишаючи в небі красивий яскравий слід.

рис 1

Потік спостерігається на фоні сузір’я Персея. Метеорні потоки зазвичай називають іменами сузір'ів, у яких розташовані їх радіанти (точки неба, з яких розходяться треки частинок): Леоніди - від сузір'я Лева, Ліриди – від сузір'я Ліри, Персеїди — від сузір'я Персея.

Рис 2

Рис 2. Радіант потоку Персеїди

Персеїди – це один з найкрасивіших і найвідоміших метеорних дощів. Він відбувається щороку, коли Земля входить до пилового сліду комети Свіфта-Туттля. Комети, наближаючись до Сонця, нагріваються, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частинки льоду та пилу, які залишаються поблизу її орбіти.

рис 3

Рис 3. Орбіти планет та шлейф частинок хвоста комети Свіфта—Туттля. Джерело https://www.meteorshowers.org/view/Perseids

І хоча комета наближається до Землі всього лише раз на 133 роки, через її хвіст планета проходить щороку. Останнє зближення з Землею було у 1992 році, а наступне очікують у 2126 році

Коли Земля на своєму шляху навколо Сонця зустрічається з цими частинками, вони проникають до атмосфери зі швидкістю понад 150 тис. км/год. Вони прокреслюють яскраві лінії. Більшість спалахів спричинені метеорами розміром з піщинку.

рис 4

Цього року пік активності припадає в ніч з 12 на 13 серпня. Найкращі умови для спостереження – з 11 години вечора до світанку у відкритій місцевості, віддаленій від вогнів міста.

Так, о 23 годині сузір’я Персея можна спостерігати на північному сході на висоті близько 50 градусів над горизонтом.

рис 5

Рис 5. Розташування сузір’я Персея 12 серпня о 23 годині у Кропивницькому

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри  — болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі називається метеоритом.

рис 6

Рис. 6. Експозиція метеоритів, що впали на. території Техасу.

Астрономічний центр Північнотехаського університету (США, 2011 р.).

Інформацію підготував доцент кафедри фізики  та методики її викладання О.В.Волчанський