26 травня о 4.49 ранку за київським часом супутник нашої планети, Місяць, проходить через найближчу до Землі точку орбіти – перигей. Маємо можливість спостерігати супермі́сяць — астрономічне явище, яке має місце при збігу фази повного місяця з перигеєм — моментом найбільшого зближення Місяця і Землі.

рис1Супермісяць

Внаслідок еліптичної орбіти, по якій Місяць обертається навколо нашої планети, відстань між Землею та Місяцем змінюється від 356 420 кілометрів у перигеї до 406 660 кілометрів у апогеї.

рис2Орбіта Місяця

О 4.49 ранку за київським часом ця відстань становитиме 357312 км.

При проходженні повним Місяцем перигею (супермісяць) супутник Землі виглядає на 14 % більшим в діаметрі і на 30 % яскравішим, ніж при проходженні найбільш віддаленої точки — апогею (мікромісяць).

Дане явище збігається із першим у 2021 році повним місячним затемненням. Його можуть спостерігати жителі країн Південно-Східної Азії, Австралії, Північної і частково Південної Америки.

Початок затемнення о 12.44, максимальна фаза 14.18, а закінчення 15.52 за київським часом.

На жаль в Україні під час затемнення Місяць знаходиться під горизонтом, тому ми не можемо його  побачити.

Місячне затемнення — це астрономічне явище, при якому Місяць потрапляє в область тіні (повне затемнення), або півтіні (півтіньове затемнення), що відкидається Землею. У той момент, коли відстань між двома світилами є мінімальною (це 363 тис. км), тінь земної кулі приблизно дорівнює 2,5 діаметрам свого природного супутника.

Рис. 3Схема місячного затемнення

Із рис. 3 видно, що  спостерігати дане явище можна на всіх територіях, де на момент затемнення буде ніч (і безумовно, безхмарна погода). Обов’язковою умовою місячного затемнення є фаза «Повномісяччя».

Підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанський