Хм… Чому «Метелик»? Мабуть дехто з учасників нашого квесту задавав собі це питання. Зате більшість знають, що таке «Цикада 3301». – Правда?

«Цикада 3301» – це зовсім не комаха, а таємнича організація, яка публікує головоломки в Інтернеті. Команда креативних студентів і студенток з групи математиків МІЕ17б вирішила також спробувати себе у розробці цікавих, дотепних, складних завдань з інформатики.

Як і планувалося, квест відбувся 22 квітня дистанційно.

Змагання почалося о 17.00. Зареєструвалося 24 учасника – переважно студенти фізико-математичного факультету, хоча були представники психолого-педагогічного, природничо-географічного та факультету філології та журналістики, – але до змагань у призначений час приступили лише 9 з них. Як і має бути у квесті учасникам довелося розгадувати ребуси, складати пазли, здійснювати кодування, відповідати на запитання інфоматичного тесту тощо.

Це було не просто змагання – запеклі перегони: рахунок змінювався кожні 10-15 хвилин, але вже за годину сформувалася група лідерів: Сергій Мельников (КН19б), Олександр Ковальчук (Інф19б) та Дар’я Решетникова (Інф20б). Ще за півгодини Сергій зміг істотно відірватися від суперників (на дві локації), але вже о 19.00 його наздогнали Дар’я та Андрій Ткаченко (Інф20б), який зміг випередити Олександра… Ой! Дивіться, дивіться, він вже обганяє і Сергія!

2 3 4

За перебігом змагань, затамувавши подих, спостерігали усі студенти групи МІЕ17б. Крім того у цей час відбувалися обговорення поточних результатів за окремими локаціями.

56

За законами жанру перші локації мають бути більш простими, щоб привабити учасників, завдання ж на четвертій та п’ятій локаціях, як і годиться, були складнішими.

Спробуйте і Ви прочитати, що тут закодовано:

7

Або тут:

8

Спочатку планувалося завершити змагання до 19.00, але потім було вирішено продовжити квест до 20-ї години, оскільки декілька учасників уже ламали «списи» на п’ятій локації і було цікаво, чи ж подолає хто-небуть усі перешкоди.

910

Але настав час підводити підсумки, для чого весь оргкомітет зібрався на zoom-конференцію.

11

З переможцем (переможницею) змагань визначилися просто: нею виявилася студентка групи Інф20б Решетнікова Дар’я. Їй вдалося не тільки обійти на останньому етапі своїх найближчих суперників і першою завершити квест, але й перевершити їх за кількістю набраних балів.

12

Друге місце поділили Ткаченко Андрій (Інф 20б) та Апанасєвич Богдан (КТ18б). А Сергій Мельников (КН19б), якому не підкорилися ребуси, став бронзовим призером.

13

Слід зазначити, що від групи інформатиків Інф20б в квесті взяли участь троє студентів, двоє з яких – призери змагань. Отже, група Інф20б стала найрезультативнішою у командному заліку, набравши 168 балів. Другий результат у команди групи комп’ютерних наук КН19б: усі три учасника – Дужич Денис, Нестеренко Олександр та Краснощок Максим, – виступили результативно та вибороли в сумі 105 балів.

Організатори квеста вдячні усім, хто долучився до змагань (студентам груп Інф20б, Інф19б, КН19б, КН20б, КТ18б), шкодують, що участь взяли не всі, хто зареєструвався (студенти груп КН18б, МІ18б, МІ19б, ФА19б, ТН17б, ТН18б, ТН19б, ТН20б), та бажають і першим, і другим, і усім студентам та викладачам факультету і університету міцного здоров’я та якнайшвидшого виходу на очне навчання.

Матеріал підготували Вікторія Осіпова, Катерина Буц та доцентка кафедри інформатики та інформаційних технологій Ірина Лупан.