21 квітня 2021 року, в рамках триваючого Тижня фізико-математичного факультетудоцент кафедри фізики та методики її викладання Олег Володимирович Волчанський провів на платформі Google Meet науково-популярну он-лайн-лекцію на тему «Ювілей космічної ери», висвітливши роль українських учених у освоєнні Всесвіту.

Олег Володимирович нагадав, що у квітні ми відзначаємо ювілей – 12 квітня 1961 року вперше у світі був здійснений політ людини в космос. Перший у світі космонавт Юрій Гагарін став світовою знаменитістю.

При цьому в тіні залишалися постаті двох українських учених, без яких цей політ був неможливим: уродженця Житомира Сергія Павловича Корольова і одесита Валентина Петровича Глушка.

001002

О. Волчанський коротко описав фізичні основи реактивного руху і космічних польотів, особливості конструювання космічних апаратів. У другій частині лекції слухачі ознайомились із внеском українських вчених у літопис космічної ери.

003004005006007008009

Досягнення Сергія Корольова в космічній галузі порівнюють із заслугами Ейнштейна у фізиці. Його ім’я було засекречене, тому в усіх матеріалах називали Корольова просто Генеральним конструктором, пишучи при цьому посаду з великої літери. Він є конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів. Під його керівництвом:

запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету,

запущено перший штучний супутник Землі,

здійснено посадку космічного апарата на Місяць,

здійснено перший політ людини в космос,

здійснено вихід людини у відкритий космос,

спроектовано перші космічні станції.

010011012013014

Реактивні двигуни, встановлені на зконструйованих Сергієм Корольовим перших міжконтинентальних балістичних ракетах і космічних кораблях, були створені колективом, очолюваним іншим геніальним українцем – Валентином Глушком.

015016017018

Після смерті Корольова В. П. Глушко керував запусками орбітальних станцій і космічних кораблів, створенням ракетно-космічної системи «Енергія» з вантажопідйомністю до 105 т на низьку опорну орбіту (висота 200 км), яка в кінці 80-х років використовувалась для запуску в космос багаторазового орбітального корабля-ракетоплана «Буран».

Зацікавила слухачів постать ще одного українця, який став відомий усьому світові майже через 30 років після смерті – Юрія Васильовича Кондратюка. У 1968 році, коли весь світ з хвилюванням слідкував за висадкою американських астронавтів на Місяць, один з керівників американської програми "Аполлон" Джон Хуболт зізнався, що ключові ідеї проекту він взяв із брошури, знайденої в бібліотеці Конгресу США і написаної нікому не відомим Юрієм Кондратюком.

019

Уродженець Полтави Олександр Шаргей, не зумівши закінчити навіть 1 курс університету, змушений був переховуватись від більшовицьких репресій на початку 20-х років у Малій Висці (тепер Кіровоградської області) і навіть змінив документи, залишившись на подальше життя Юрієм Кондратюком. Саме тут талановитим «самоучкою» були створені ідеї, які через 50 років лягли в основу програми освоєння Місяця.

020

Тож варто пам’ятати, що Україні є чим пишатися в історії освоєння космосу, наші земляки залишили в ній яскравий слід.

021