20 березня 2021 року відбудеться весняне рівнодення – в усіх точках поверхні Землі тривалість астрономічного дня дорівнюватиме тривалості ночі.

Весняне рівнодення є досить важливою віхою зміни сезонів. Саме з нього у більшості народів починався відлік весни, яка з кожним днем все впевненіше вступає у свої права. Саме тому наші предки з нетерпінням чекали цієї події, рахуючи дні до настання рівнодення після зимової темряви й холоднечі. Дата цієї події не є строго фіксованою. 

У дні рівнодення Сонце однаково освітлює північну і південну півкулі Землі (рис.1). У цю дату тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. «Майже», тому що початок дня в астрономії визначають за появою над горизонтом центру сонячного диску (а не його верхнього краю).

рис 1

Насправді ж внаслідок значного кутового діаметра Сонця та рефракції (заломлення сонячних променів у земній атмосфері) тривалість дня навіть у рівнодення буде спостерігатись на кілька хвилин більшою за 12 годин, а тривалість ночі, відповідно, меншою.

Рівноде́ння — момент часу, у який центр сонячного диску у своєму видимому русі екліптикою (на фоні зодіакальних сузір’їв) перетинає небесний екватор. Весняне рівнодення - це момент, коли центр Сонця перетинає небесний екватор під час руху з південної півкулі до північної. Відповідна точка перетину називається точкою весняного рівнодення, (т.γ на Рис.2). протилежна — точкою осіннього рівнодення. Цьогоріч центр Сонця перетне небесний екватор у суботу, 20 березня об 11 годині 37 хвилин за київським часом.

рис 2

За рахунок зміни відстані Сонця від небесного екватора постійно змінюється його добова траєкторія, а відповідно і тривалості дня та ночі.

рис 3

Внаслідок того, що в нашому календарі існує високосні роки, моменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати. Сонце проходить точку весняного рівнодення 20 або 21 березня за (цей момент вважають початком астрономічної весни в Північній півкулі), а точку осіннього рівнодення — 22 або 23 вересня (початок астрономічної осені в Північній півкулі).

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в  християнстві - обчислення дати Великодня.

Дата Великодня визначається зі співвідношення місячного й сонячного календарів. Правило звучить як «Великдень святкується першої неділі після весняного повного місяця». Весняний повний місяць — це перший повний місяць, що наступив після дня весняного рівнодення.

Якщо новий місяць раніше за 21 березня, то великоднім вважається наступний повний місяць. Якщо великодній повний місяць випадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі.

Проте обчислення Великодня за західним (Григоріанським) та східним (Юліанським) календарем використовують різні Пасхалії, що призводить до того, що одне й те ж правило призводить до різних дат. Більше того, сама реформа Юліанського календаря була зумовлена бажанням папи Римського Григорія ХІІІ зробити більш точною дату настання Великодня.

В таблиці наведено дати Великодня у на найближчі 6 років за Юліанським та Григоріанським календарями.

Дати великодня, 2021—2025роки

за Григоріанським календарем

за Юліанським календарем

2021

4 квітня

2 травня

2022

17 квітня

24 квітня

2023

9 квітня

16 квітня

2024

31 березня

5 травня

2025

20 квітня

20 квітня

Підготував доцент кафедри фізики та МВФ О.В. Волчанський