30 листопада 2020 року відбудеться напівтіньове місячне затемнення. Його можна буде спостерігати у Центральній та Східній Азії, Австралії, Північній та Південній Америці і Північно-Західній Європі. Ці території позначені на карті рожевим кольором.

рис 1

Рис.1. Карта місячного затемнення 30 листопада 2020 р. http://dna.com.ua/7824-zatemnennya-30-listopada-2020.html

На жаль в Україні під час затемнення Місяць буде знаходитись під горизонтом, тому ми не зможемо його побачити.

Місячне затемнення — це астрономічне явище, при якому Місяць потрапляє в область тіні (повне затемнення), або півтіні (півтіньове затемнення), що відкидається Землею. У той момент, коли відстань між двома світилами є мінімальною (це 363 тис. км), тінь земної кулі приблизно дорівнює 2,5 діаметрам свого природного супутника. Тому висока ймовірність, що нічне світило виявиться повністю затемненим. Із рис. 2 видно, що спостерігати дане явище можна на всіх територіях, де на момент затемнення буде ніч (і безумовно, безхмарна погода). Обов’язковою умовою місячного затемнення є фаза «Повномісяччя»».

Рис. 2

Рис.2. Схема місячного затемнення

На жаль, поточне затемнення характерне тим, що Місяць проходить тільки через область півтіні

рис 3

Рис. 3. Динаміка напівтіньового місячного затемнення

У результаті, тільки частина Місяця (83%) стає темною, на відміну від повного місячного затемнення, коли весь Місяць темніє Основні фази напівтіньового місячного затемнення 30.11.2020 (за київським часом):

  • початок затемнення 09:32:22;
  • максимум 11:42:53;
  • завершення затемнення 13:53:22. 

Загальна тривалість затемнення становить 4 годин 21 хвилина, магнітуда 0,829.

Останнє затемнення 2020 року відбудеться 14 грудня о 18:17 за Києвом. Воно буде повним сонячним. Смуга видимості його повної фази пройде хвилями Тихого й Атлантичного океанів, а також перетне південну частину Чилі та Аргентини. А ось Україні знову не дістанеться нічого, навіть часткових фаз затемнення.

Підготував доцент кафедри фізики   та методики її викладання О.В. Волчанський