21 червня 2020 року відбудеться кільцеподібне сонячне затемнення, яке найкраще буде видно в Африці (особливо у її східній частині) і в південній і східній Азії. Максимальна фаза затемнення складе 0,9940 і буде спостерігатися на півночі Індії в штаті Уттаракханд, а максимальна тривалість повної фази — лише 38 секунд (ширина «кільця» буде незначною).

Сонячне затемнення спостерігається як перекриття видимого диску Сонця видимим диском Місяця. В Кропивницькому, на жаль, фаза такого перекриття становитиме близько 5%. І спостерігатиметься о 9:40 за київським часом. Особливістю поточного затемнення є те, що воно кільцеподібне – навіть під час повного накладання Місяця буде видно кільце диску Сонця (фото1).

фото1фото2

Сонячне затемнення починається з правого, західного краю сонячного диска. На ньому з'являється темна виїмка (ущерб), яка поступово зростає, так що з часом Сонце набирає форми все вужчого серпа. У момент, коли настає фаза повного затемнення, можна спостерігати кільце фотосфери Сонця. Усе явище від першого контакту до розходження дисків Місяця і Сонця триває дещо більше двох годин. На фото 2 наведено змонтовані зображення різних фаз кільцеподібного затемнення.

Нагадаємо, що сонячне затемнення спостерігається у момент нового Місяця, коли тінь від Місяця падає на Землю в окремих пунктах її поверхні. Там, де падає тінь Місяця, затемнення повне, а півтінь – часткове (верхній малюнок на фото 3). За рахунок еліптичності орбіти тінь Місяця може не досягнути земної поверхні, тоді і відбудеться кільцеподібне затемнення (нижній малюнок на фото 3).

фото3

Унаслідок добового обертання Землі тінь і півтінь Місяця зміщуються в бік сходу – отримується смуга на поверхні Землі (смуга повної фази). Її ширина здебільшого становить 40—100 км, а при найменшій відстані Місяця від Землі сягає 270 км. Смуга повної фази оточена смугою часткового затемнення. Видно, що Україна потрапляє у смугу часткового затемнення фазою менше 20%.

фото 4

Смуга кільцеподібної фази затемнення почнеться о 04:47:45 за UTC (всесвітнього часу - місцевого часу Гринвіцького меридіану) в Африці на території Республіки Конго. Далі, рухаючись в північно-східному напрямку, смуга пройде через територію Демократичної Республіки Конго, ЦАР, Південний і Північний Судан, Ефіопію, Еритрею, потім по південній частині акваторії Червоного моря, а далі вступить в Азію, де пройде через території Ємену, Саудівської Аравії та Оману, потім по акваторії затоки Омана, а далі через Пакистан і північ Індії.

Поблизу кордону Індії та Китаю в точці з координатами 30°30' пн. ш. і 79°42' сх. д. о 6 г. 39 хв. 59 с. за UTC настане найбільша фаза затемнення. Далі смуга кільцеподібної фази пройде через Китай і Китайську Республіку в акваторію Тихого океану, де кільцеподібна фаза завершиться 8 ч. 32 хв. 17 с. за UTC у точці з координатами приблизно 19° с. ш. і 149° ст. д.

Взагалі, хоча Сонячне затемнення відбувається в середньому 3-4 рази на рік, в певній місцевості Землі його можна спостерігати досить рідко. Найближче Сонячне затемнення, видиме хоч трохи в Україні, відбудеться через рік - у червні 2021 року (фото 5).

фото5

Нагадуємо, що у Кропивницькому фаза затемнення становитиме близько 5% і спостерігатиметься о 9:40 за київським часом.

Повідомлення підготував доцент кафедри фізики О.В. Волчанський.