Щорічно, з 7 по 17 грудня, на нічному небі спостерігається один з найбагатших метеорних потоків північної півкулі Землі з великою кількістю дуже яскравих метеорів – Гемініди. Це відбувається тому, що Земля в грудні проходить через рій дрібних частинок, викинутих у космос, найбільш імовірно, астероїдом 3200 Фаетон. Швидкість метеорів становить 35 км/с. Період найбільшої активності Гемінід настає в ніч з 14 на 15 грудня.

фото1

Гемініди 13-14 грудня 2012 р. (фото: Pierre Martin)

Свою назву Гемініди отримали від назви сузір'я Близнюків (лат. - Gemini), у якому знаходиться радіант потоку (уявна точка, із якої розлітаються метеори). Радіант розташований поблизу яскравої зірки Кастор (див фото 2). Радіант метеорного потоку Гемінід видно в грудні протягом усієї ночі, тому спостерігати метеори можна протягом усього темного часу доби.

фото2

Радіант Гемінід

Гемініди – не дуже швидкі, яскраві метеори білого кольору. Характерна особливість потоку – велика кількість болідів з блиском -5m (зоряна величина) і вище. Астрономи починають реєструвати боліди Гемінід з кінця листопада - початку грудня.

фото 3

Яскравий болід від метеорного потоку Гемінід

Перші спостереження цього метеорного потоку відносяться до 1862 році, коли на метеори звернули увагу в Англії і США. Зазвичай джерелом метеорних потоків бувають хвости комет. Цікаво, що на відміну від більшості інших метеорних потоків, прабатьком Гемінід є не комета, а об'єкт, названий 3200 Фаетон (3200 Phaethon). Він був відкритий у 1983 р за допомогою американського інфрачервоного космічного телескопа Infrared Astronomical Satellite. 3200 Фаетон не є кометою, оскільки у нього немає ні коми, ні хвоста. Його відносять до списку малих планет

фото 4

Орбіта малої планети 3200 Фаетон (3200 Phaethon)

Сподіваємось, що спостереження подарують нам багато яскравих метеорів, чиї шляхи перетнуть майже все небо. У ніч максимуму активності Гемінід на темному, не засвіченому міськими вогнями небі, можна побачити до 50  метеорів на годину.

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри  – болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі називається метеоритом.

Інформацію підготував доцент кафедри фізики  та методики її викладання О.В. Волчанський