23 вересня 2019 року відбудеться чергове осіннє рівнодення – в усіх точках земної поверхні тривалість дня майже дорівнюватиме тривалості ночі. Осіннє рівнодення є досить важливою віхою зміни сезонів. Саме з нього у більшості народів починався відлік осені, яка з кожним днем все впевненіше вступає у свої права. Дата цієї події не є строго фіксованою.

рис 1

Рівнодення — момент часу, у який центр сонячного диску у своєму видимому русі екліптикою (на фоні зодіакальних сузір’їв) перетинає небесний екватор (коло, площина якого перпендикулярна осі добового обертання Землі).

рис 2

У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. «Майже», тому що початок дня синоптики визначають за появою над горизонтом краю сонячного диску (а не його центру як астрономи). До того ж внаслідок рефракції (заломлення сонячних променів у земній атмосфері) тривалість дня ще зростає і в результаті у рівнодення буде на кілька хвилин більшою за 12 годин, а тривалість ночі, відповідно, меншою.

рис 3

Осіннє рівнодення - це момент, коли схилення Сонця (відстань його центру від небесного екватора) дорівнює нулю. Точка, в якій центр Сонця перетинає екватор під час руху з південної півкулі до північної, називається точкою весняного рівнодення, (т.γ на Рис). протилежна — точкою осіннього рівнодення

рис 4

За рахунок зміни схилення Сонця постійно змінюється його добова траєкторія, а відповідно і тривалості дня та ночі.

рис 5

Внаслідок того, що тропічний рік (проміжок часу між двома послідовними проходженнями Сонця через ту саму точку рівнодення) не збігається із тривалістю календарного року, моменти рівнодення рік у рік зсуваються відносно початку календарної доби. Моменти рівнодення наступають у кожен простий рік на 5 год 48 хв 46 сек пізніше, ніж у попередній, а у вісокосний — на 18 год 11 хв 14 сек раніше; тому моменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати.

У наш час (початок 21 ст.) Сонце проходить точку весняного рівнодення 20 або 21 березня за Гринвічем (цей момент вважають початком астрономічної весни в Північній півкулі), а точку осіннього рівнодення — 22 або 23 вересня (початок астрономічної осені в Північній півкулі).

Осіннє рівнодення 2019 в Україні настане 23 вересня о 10.50 за київським часом. Потім день буде ставати коротшим аж до дня зимового сонцестояння – у цьому році 22 грудня.

рис 6

Інформація підготовлена доцентом кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанським.