20 березня 2019 року відбудеться чергове весняне рівнодення – в усіх точках Земної поверхні тривалість дня дорівнюватиме тривалості ночі

001

Весняне рівнодення є досить важливою віхою зміни сезонів. Саме з нього у більшості народів починався відлік весни, яка з кожним днем все впевненіше вступає у свої права. Саме тому наші предки з нетерпінням чекали цієї події, рахуючи дні до настання рівнодення після зимової темряви й холоднечі. Дата цієї події не є строго фіксованою. 

002

Рівнодення — момент часу, у який центр сонячного диску у своєму видимому русі екліптикою (на фоні зодіакальних сузір’їв) перетинає небесний екватор.

003

У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. «Майже», тому що початок дня визначають за появою над горизонтом краю сонячного диску (а не його центру). Внаслідок значного кутового діаметра Сонця та рефракції (заломлення сонячних променів у земній атмосфері) тривалість дня навіть у рівнодення буде на кілька хвилин більшою за 12 годин, а тривалість ночі, відповідно, меншою.

Весняне рівнодення - це момент, коли схилення Сонця (його відстань від небесного екватора) дорівнює нулю. Точка, в якій центр Сонця перетинає екватор під час руху з південної півкулі до північної, називається точкою весняного рівнодення, (т.γ на Рис.). протилежна — точкою осіннього рівнодення

004

За рахунок зміни схилення Сонця постійно змінюється його добова траєкторія, а відповідно і тривалості дня та ночі.

005

Внаслідок того, що тропічний рік (проміжок часу між двома послідовними проходженнями Сонця через ту саму точку рівнодення) не збігається із тривалістю календарного року, моменти рівнодення рік у рік зсуваються відносно початку календарної доби. Моменти рівнодення наступають у кожен простий рік на 5 год 48 хв 46 сек пізніше, ніж у попередній, а у вісокосний — на 18 год 11 хв 14 сек раніше; тому моменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати.

У наш час (початок 21 ст.) Сонце проходить точку весняного рівнодення 20 або 21 березня за Гринвічем (цей момент вважають початком астрономічної весни в Північній півкулі), а точку осіннього рівнодення — 22 або 23 вересня (початок астрономічної осені в Північній півкулі). Цього року проходження Сонцем точки весняного рівнодення відбудеться 20 березня о 21.58 за гринвіцьким або о 23.58 за київським часом, тобто фактично на межі  20 і 21 березня.

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в  християнстві - обчислення дати Великодня.

006

Дата Великодня визначається зі співвідношення місячного й сонячного календарів. Правило звучить як «Великдень святкується першої неділі після весняного повного місяця». Весняний повний місяць — це перший повний місяць, що наступив після дня весняного рівнодення.

Якщо новий місяць раніше за 21 березня, то великоднім вважається наступний повний місяць (+ 30 діб). Якщо великодній повний місяць випадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі.

Проте обчислення Великодня за західним (Григоріанським) та східним (Юліанським) календарем використовують різні Пасхалії, що призводить до того, що одне й те ж правило призводить до різних дат. Більше того, сама реформа Юліанського календаря була зумовлена бажанням папи Римського Григорія ХІІІ зробити більш точною дату настання Великодня.

Розходження між датами Великодня за східною і західною традиціями зумовлене різницею в даті церковних нових місяців, і різницею між сонячними календарями — 13 днів в XXI столітті. Великдень за Григоріанським календарем в 45 % випадків на тиждень раніше за Юліанським, в 30 % випадків збігається, 5 % — різниця в 4 тижні, і 20 % — різниця в 5 тижнів (більш ніж місячний цикл). Різниці в 2-3 тижні не буває.

В таблиці наведено дати Великодня у поточному десятилітті за Юліанським та Григоріанським календарями

Дати великодня,2018—2020рік за Григоріанськимкалендарем за Юліанськимкалендарем
2018 1 квітня 8 квітня
2019 21 квітня 28 квітня
2020 12 квітня 19 квітня

Підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанський