Навчання українських студентів у провідних університетах світу уже є нормою сьогодення. Випускники фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка теж можуть продовжити навчання в магістратурі в університетах США та Європи.

Так ще 2002 року було досягнуто домовленостей з керівництвом факультету фізики та астрономії Делаверського університету (штат Делавер, США) про можливість вступу випускників фізико-математичного факультету КДПУ до магістратури цього американського університету. Наші кращі випускники рівня бакалавра та спеціаліста можуть претендувати на навчання на державній основі (річна стипендія близько 25 тис. доларів) і отримання диплома магістра спеціальностей фізико-математичного профілю.

А наприкінці 2011 року вдалося досягти аналогічних домовленостей і з керівництвом інженерного коледжу Університету Північного Техасу (м.Дентон, США).

Згідно з домовленостями, претенденти на закордонне навчання повинні мати:

  • належний бал диплома бакалавра ;
  • складання тесту на базові знання з фізики;
  • рекомендації провідних викладачів нашого ВНЗ
  • сертифікат про успішне складання міжнародного екзамену на володіння англійською мовою (TOEFL) набір не менше 80% балів екзамену.

2

На жаль, саме останній пункт, виявляється каменем спотикання для наших студентів. Традиційно студентам природничих спеціальностей іноземні мови викладаються досить обмежено. Студенти фізмату, які пробували складати екзамен TOEFL, не зуміли отримати бал, достатній для участі у стипендіальній програмі.

З метою надання можливості нашим випускникам вдало інтегруватись у міжнародний освітній простір. 2016 року ЦДПУ ім. В. Винниченка, окрім традиційної спеціальності «Фізика і інформатика», здійснює набір на спеціальність «Фізика і англійська мова», навчаючись на якій, студенти зможуть отримати необхідний рівень знань для вступу до магістратури закордонних університетів. Досвід спілкування з іноземними колегами показує, що більшим попитом користуються майбутні студенти природничих спеціальностей, тому поєднання спеціальностей «Фізика і англійська мова» є дуже перспективним.

Студенти-фізики окрім вивчення фізики мають багато аудиторних годин для ґрунтовного опанування англійської мови. Так для групи ФА17Б в цьому семестрі виділено 7 аудиторних годин на тиждень, які проводить кваліфікований доцент О.Б.Козій.

3

А на минулому тижні студенти цієї групи розпочали вивчати свій предмет англійською мовою під керівництвом доцента кафедри фізики та методики її викладання ЦДПУ О.В. Волчанського, який має досвід стажування в ряді американських університетів та третій рік викладає курс біологічної фізики англійською мовою для іноземних студентів Донецького медуніверситету.

4    5

Студенти мають можливість зануритись в англомовний простір обраної спеціальності: засвоювати професійну термінологію, розв’язувати задачі, вести наукові дискусії.

6   7

Спостерігаючи те, з якою наполегливістю та ентузіазмом студенти опановують свою спеціальність, викладачі мають велику надію на те, що майбутні випускники зможуть вдало інтегруватись у вітчизняний та міжнародний освітні простори та без проблем спілкуватимуться з іноземними колегами, вміло застосовуючи набуті знання і вміння.