5 квітня 2018 року студенти ІІ курсу спеціальності 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) фізико-математичного факультету разом з куратором доцентом Рябцем С.І. відвідали мистецьку годину «Співала, мов янгол», присвячену 65-ій річниці від дня народження Квітки Цісик – американської співачки українського походження, 65 річниця з дня народження якої у 2018 році відзначається на державному рівні.

2

Славетна співачка Квітослава (скорочено Квітка) Цісик народилася 4 квітня 1953 року в нью-йоркському районі Квінз, у сім’ї Іванни та Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України. З малечку в неї виявився музичний талант, який з року в рік зростав та примножувався. Між грою на скрипці та вокалом переміг співочий дар та такий, що той, хто хоча б раз почув голос Квітки Цісик, ніколи його не забуде. Голос співачки звучав в оперних та естрадних залах, рекламних роликах, але широке визнання вона отримала як виконавиця українських пісень. А й справді, голос Квітки зачарував студентів своєю душевністю, щирістю та неповторною майстерністю виконання. Вони були вражені її виконанням відомих українських пісень: «Два кольори», «Черемшина», «Я піду в далекі гори», «Ніч, яка Господи, місячна зоряна» та ін.

3

Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – «Пісні України» (1980 р.) та «Два кольори» (1989 р.). Вона говорила, що ці альбоми не були бізнес-проектами – це був подарунок усім українцям, у якій би частині світу вони не жили, музика для душі, пам'ять про Батьківщину. Кажуть, що Квітка Цісик відчувала українців краще, ніж самі українці відчувають себе.

4

Квітка дуже любила Україну, незважаючи на те, що була на історичній батьківщині лише раз. Вона говорила: «Я всім розповіла, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх товаришів – для всіх українців. Це був би такий подарунок. Я мріяла, що в Україні мене почують…».

5

На жаль, внаслідок невиліковної хвороби, Квітка Цісик рано пішла із життя. Але залишилися пісні – справжній скарб. Вона так і не встигла здійснити свої дві найзаповітніщі мрії – записати альбом з українськими колисковими та відвідати з концертами Україну.

67