Хоча учасники дня відкритих дверей 16 грудня 2017 року, які завітали до фізико-математичного факультету, лише починають робити перші кроки на зустріч дорослого самостійного життя, кожен з них, так чи інакше, задумується про своє пенсійне дозвілля і описує його в контексті відпочинку на морі чи у горах. Учасники згодились з тим, що таке майбутнє може бути реалізоване лише при грамотній інвестиційній та депонентній діяльності.

Доцент кафедри прикладної математики, статистики та економіки О.П. Макарчук навчав учнів, як зробити інвестиції у майбутнє. Учасники дня відкритих дверей разом з викладачем порахували ріст вкладу при  фіксованій  та диференційованій депозитній ставці з рівномірним накопиченням та без нього. Для цього треба було зрозуміти важливість апарату рекурентних послідовностей, що читається в курсі дискретної математики, до аналізу відповідних інвестиційних моделей.

2

Після того, як учасники взяли участь в проведеній на занятті лотереї, вони зрозуміли що виграш в останній, а ж ніяк не можна назвати конструктивним підходом в формуванні пенсійного майбутнього.

Використовуючи апарат теорії ймовірностей, зокрема закону великих чисел Колмогорова (в елементарній трактовці) учасники навчились ідентифікувати коректні інвестиційні пакети за їх ймовірнісними характеристиками та обчислювати приблизний прибуток від останніх при багаторазовому використанні.

3

Після закінчення заняття учасники висловили подяку та активно задавали питання на рахунок біржової діяльності в сфері криптовалют (Bitcoin, Satoshi), на які дали відповідь особисто з використання нового вивченого матеріалу.