12 квітня 2017 року старший викладач кафедри інформатики Ганжела Сергій Іванович провів зі студентами 3-го курсу фізмату спеціальності Інформатика ділову гру на тему «Програмна реалізація і криптоаналіз шифрів з симетричними ключами».

36 група була поділена на три підгрупи. У кожній підгрупі було обрано капітана команди з числа студентів, що отримали не менше 40% оцінки на першому етапі оцінювання. Кожен капітан керує своїм відділом, узгоджує дії із іншими командами, а також може приймати участь у роботі своєї групи. Також кожна команда обирає секретаря команди який веде протокол використаних повідомлень і шифрів, слідкує за довжиною цих повідомлень за правильним використанням ключів і за обмеженнями на ці ключі, а також може приймати участь у роботі своєї групи.

1

Дві команди грають роль легальних отримувачів і передавачів інформації почергово. Вони обмінюються ключами (із певними обмеженнями на них) і шифрують та дешифрують повідомлення, отримані від іншої команди, використовуючи мінімум п’ять із зазначених шифрів (шифр зсуву, шифр частоколу для довільної висоти, шифр одноразового блокноту, шифр Віженера, шифр з автоключем, моноалфавітні підстановки, шифрування за допомогою аналітичних перетворень).

Третя група – криптоаналітики. Вони перехоплюють всі повідомлення, знають список шифрів, що використовуються, але не знають ключів і намагаються здійснити криптоаналіз перехоплених шифртекстів.

2

Ділова гра пройшла дуже цікаво і змістовно. Дві команди, що грали роль легальних отримувачів і передавачів інформації змогли протягом пари передати 8-9 повідомлень відповідно, а криптоаналітики, перехопивши всі повідомлення змогли «зламати» 6.

Повідомлення підготувала доцент кафедри інформатики О.В. Присяжнюк

345