25 березня 2017 року відбувся І (обласний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, що проводиться як 1/8 фіналу студентської першості світу з програмування ACM ICPC (Association for Computing Machinery/International Collegiate Programming Contest).

У турнірі 2016 року, фінал якого відбудеться у травні, взяли участь 40266 команд з 2736 університетів 102 країн світу. Приємно, що у цю кількість враховано і наші команди. Цього року в обласному турнірі взяли учась 9 команд Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та 9 команд Центральноукраїнського національного технічного університету.

2

Наш університет представляли такі команди:

KSPU_NotFound у складі студентів 46 (спеціальність Інформатика) Носко Юлії, Туртуріки Віктор та Міхава Володимира  та KSPU_LSD у складі Годуна Дмитра, Іванова Євгенія та Фоменко Катерини – найбільш досвідчені команди, учасниці третього етапу минулорічних змагань.

Команди KSPU_BSOD у складі студентів 26 групи (спеціальність Комп’ютерні науки) Філоненка Євгенія, Ноги Антона та Сиволапа Олександра; KSPU_dotDMN у складі студентів 36 групи (спеціальність Інформатика) Шеремета Дениса, Майорова Микити  та Головка Максима; KSPU_HelloWorld у складі студентів 36 групи (спеціальність Інформатика) Максименка Андрія, Мельника Дмитра та Сокол Марини; KSPU_FatalError у складі студентів 46 групи (спеціальність Інформатика) Гавриленка Кирила, Олійника Владислава та Лискова Сергія.

А також дебютанти олімпіади команди KSPU_Tripplearray у складі студентів 16 групи (спеціальність Комп’ютерні науки) Федорової Анастасії, Ізовіти Олеся та Шрама Олександра, KSPU_Full_Stuck_Gods у складі студенток 23 групи (спеціальність Математика) Петриченко Руслани, Котельнікової Світлани та Красоти Олени, KSPU_Heythenberg у складі студентів 42 групи (спеціальність Фізика) Єкименкової Ольги, Бугая Св’ятослава та Вергуна Ігора.

Правила обласного етапу відповідають правилам чемпіонату світу з програмування серед студентських команд. Кожна командаю, яка складається з 3 осіб, за 5 годин на одному комп’ютері має роз’язати якомога більше із запропонованих задачі. у цьому контесті їх було 14.

На жаль нашим дебютантам не вдалося впоратися із завданнями. Ускладнило ситуацію і те, що сервер олімпіади зазнав атак. Це дуже ускладнило і роботу з контестом, і перевірку розв’язків – довелося працювати «на темну», тобто відправляти розв’язки, не перевіривши їх за допомогою автоматизованої тестової системи.

3

Але досвідченим командам це не завадило. Найкращий результат, як і очікувалося, показала фізматівська команда KSPU_NotFound – у них 6 розв’язаних задач. Друге місце у команди KSPU_HelloWorld – 5 задач. На третьому місці команда CNTU_DreamTeam. У них 4 задачі.

По дві найсильніші команди з кожного університету візьмуть участь у ІІ етапі, який відбудеться 16 вересня на базі нашого університету.

4

Подаємо загальну статистику змагання

Місце

Команда

розв’язано задач

1

KSPU_NotFound

6

2

KSPU_HelloWorld

5

3

CNTU_DreamTeam

4

4-9

KSPU_FatalError

3

4-9

CNTU_AdaKids

3

4-9

CNTU_HighSkill

3

4-9

CNTU_BFMV

3

4-9

CNTU_BABAX

3

4-9

CNTU_CodeBusters

3

10-12

KSPU_BSOD

2

10-12

CNTU_UTNC

2

10-12

CNTU_StarLight

2

13-15

KSPU_dotDMN

1

13-15

KSPU_LSD

1

13-15

CNTU_Discord

1

16-18

KSPU_Tripplearray

0

16-18

KSPU_Full_Stuck_Gods

0

16-18

KSPU_Heythenberg

0

Вітаємо наших студентів з успіхом та бажаємо успіхів у наступних етапах.

Повідомлення підготувала доцент кафедри інформатики І.В. Лупан

5