«Коли я був маленьким хлопчиком я дуже боявся темряви. Але потім я подумав: гаразд, темрява просто означає відсутність фотонів на видимій довжині хвилі в 400-700 нанометрів».

007

Одного разу один хлопчик сказав йому: «Подивися на місяць, він за мільярди миль від нас». Ілон відповів: «Ні! Взагалі-то він менше ніж 25 тисяч миль від нас». Хлопчик відповів: «Ілон!».

Залізна людина, інженер, філантроп, підприємець, послідовник С. Джобса, ризикований, багатозадачний і батько 5-х дітей.

004005006

Саме так називають людину, яка перевернула історію і навіть сьогодні розриває будь-які стереотипи. Підприємець Ілон Маск все життя доводить людям, що вони не мають рації.

001

Ілон Маск народився 28 червня 1971 року у місті Преторія. Він виріс в Південній Африці, був старшим з трьох дітей і на рік раніше пішов до школи. Його батько – Еррол Маск, був видатним інженером. Його мама – Мей Маск, працювала моделлю і дієтологом.

002003

В шкільні часи він прочитав всі комікси, які зміг купити або прочитати в магазині, поки його не виганяли. Ілон читав все, до чого дотягувалися руки від самого пробудження і до моменту, коли потрібно лягати спати. Коли закінчилися книги він почав читати енциклопедії. «Я просто читав багато книг і намагався не вставати у людей на шляху».

007

За словами матері, його соціальне життя було куди менш активним, ніж життя у двох інших дітей Кімбала і Тоски. Він був типовим ботаніком.

048008

Слід зазначити, що у школі Маск був далеко не відмінником. У його класі були діти, які навчалися значно краще. Однак він ще із самого дитинства навчився виділяти важливі для себе предмети і не «забивати голову непотрібною інформацією».

Одним із перших кроків до успіху був подарунок на 10 років – його перший комп’ютер Commodore VIC-20, на якому він засвоював основи програмування. Пізніше, у тому ж віці, він пройшов тест в «IBM» і показав найвищі результати, які вони коли-небудь бачили в комп'ютерному програмуванні. «Я намагався відвідувати комп'ютерні класи, але був куди просунутішим за вчителів. Так що вони не сильно допомогли. Так я почав програмувати космічну гру «Blaster»». Гра складалась з 167 строк відносно не складного коду, проте не дітей його віку.

010

У 12 років Ілон зі своїм братом Кімбалом  вирішили відкрити ігрову залу.

009

«Ми фанатіли від відеоігор і знали, що незабаром це стане хітом!». Вони знайшли приміщення для оренди, знайшли провайдера автоматів, який міг поставляти обладнання. Останнє, що потрібно було зробити щоб почати роботу – отримати схвалення міста. Але тільки дорослий може подати заявку на схвалення. Вони не розповіли батькам, про що задумали і звичайно їм дали негативну відповідь, сказавши, що вони не будуть відкривати ніякої ігрової зали.

У віці 14 років Ілон пережив повномасштабну екзистенційну кризу. Як і багато талановитих підлітків, він шукав вихід, звертаючись до релігійних і філософських текстів. Ознайомившись з різними ідеологіями, він повернувся до того, з чого починав: найближчою йому була наукова фантастика. Особливо важливою для нього виявилася книга Дугласа Адамса «Автостопом по Галактиці». «Вона навчила мене того, як треба ставити питання, – каже Маск. – Якщо правильно поставити питання, відповідь знаходиться досить легко. Головне – це мислити ширше, тоді стане ясно, які питання слід задавати ». Так юний Маск прийшов до усвідомлення своєї головної місії: «Єдине, що слід робити – це сприяти загальній просвіті людства».

З часом він поїхав з Південної Африки. Тим самим він втік від обов'язкової служби у Південноафриканській армії. Сам Маск пояснює: «Рости в тій частині Південної Африки було трохи нереально. Ми не підтримували той уряд і не вірили в нього. І сама ідея потрапляння на військову службу навіть не обговорювалася. Тоді б це означало прийняття режиму  апартеїду».

011012

«Південна Африка для таких, як Ілон, – просто в’язниця», – прокоментував Кімбал. «Я пам'ятаю коли я думав і говорив, що Америка – місце, де великі речі стають можливими, більше ніж в будь-якій іншій країні світу». Після цього Ілон сказав батькам, що збирається до Канади.

Він перебрав багато роботи по всій країні, будучи і прибиральником і працюючи на фермі у родичів. Але в підсумку влаштувався в університеті Квінс, що у Кінгстоні, штат Онтаріо. Він не ходив на пари, проте ввесь час читав книги в бібліотеках, спілкувався з однолітками та здавав екзамени. «В той час я вважав, що для мене більш пріоритетним було спілкування з ровесниками та дівчатами, ніж просто читання книг»

013014015

Пізніше він перейшов до Стенфордського університету. Пройшов час, він подивився навколо і вирішив, що в Стенфорді не відбувається нічого, що б змінило світ на краще. Він і тут не відвідував заняття. В результаті Ілон позвонив у деканат і сказав, що хоче спробувати заснувати інтернет-компанію. Можливо вона не матиме успіх і якщо вона провалитися, то Ілон хотів бути впевнений, що зможе повернутися. Невдовзі він отримав позитивну відповідь. Його брат, Кімбал, був в Канаді. Тоді Ілон подзвонив йому і сказав, що разом вони повинні спробувати створити інтернет-компанію. Кімбал прилетів і приєднався до Ілона. На той час у них було всього дві тисячі доларів і ніяких друзів. У них ледь вистачало грошей на житло. Іноді Ілон навіть приймав душ в спортзалі. Там, де він жив, душа не було.

016

Таким чином вони працювали цілий день і вирушали в ліжко пізно вночі, тим самим розвиваючи нову компанію «Zip2». Щоб відкрити бізнес, брати зняли 28 тисяч доларів із банкового рахунку батька (акції фармацевтичних компаній).

017

«Ілон завжди володів розумом бізнес-монстра, а я був більше фахівцем з продажу» – говорив Кімбал.

050

Коли Ілон заснував «Zip2», варто пам'ятати, що Інтернет започаткувався всього пару років тому. У нього з'явилася ідея перевести газети в цифровий формат. Він взяв «Жовті сторінки» на диску, якийсь софт, що містився на карті, написав невеличкий код і з'єднав це все разом, створивши 1-й онлайн міський довідник. Більшість місцевих підприємств не були підключені до інтернету. Ці місцеві підприємства можна було знайти тільки в «Жовтих сторінках». Минуло не так багато часу поки компанії по всій країні підписалися на це. Таким чином «Zip2» змогла отримати інвесторів і покупців у вигляді таких компаній, як «New York Times», «Knight Ridder», «Hearst corporation» і багато інших.

У лютому 1999 року компанія «Compaq», що боролася із суперниками, викупила «Zip2» за 307 мільйонів доларів грошима і за 34 мільйони доларів опціонами на акції. Маску було всього 28 років і він сам отримав від цього 22 мільйони доларів. Перше, що він зробив – придбав собі круту спортивну машину. У його сім'ї завжди любили швидку їзду і машини. Тому він купив одну з найбільш високопродуктивних машин, яку можна було купити за такі гроші в той час McLaren F1.

018

У нього було кілька пригод із нею при ризикованому водінні. Проте все обійшлось благополучно.

019

Він продовжував насолоджуватися присутністю в цій сфері, якщо можна так сказати.

020

Було чудово отримати всі ці гроші і це помітний успіх, але він був розчарований, що його компанія не стала настільки великою, наскільки він хотів. Вона не змінила світ, а всього лише просто злегка змінила курс газетної історії, що з його точки зору було незначним досягненням.

Метою при створенні 2-й компанії було створити щось, що буде мати значний ефект на світ. Незабаром він прийшов до думки, що у фінансовому секторі не відбувається так багато інновацій, як в інтернеті. Гроші вливалися в нього щодня. Ілон прийняв рішення, що він повинен зосередити свої зусилля власне на інноваціях у цій сфері.

У той час транзакції були дуже повільними. Іноді доводилося пересилати чеки один одному так, що були потрібні тижні щоб провести одну транзакцію.

У підсумку, на початку інновацією стала компанія «X.com», яка була заснована за допомогою гарного прибутку від «Zip2» (березень 1999-го). Маск швидко розкрутив її. Нова компанія створила щось, що здається нам природним сьогодні. Вона змінила світ в плані того, як люди роблять покупки, в плані того, як гроші переміщаються від однієї людини до іншої. Проте його нова компанія зіштовхнулася із конкурентною компанією «Confinity», що займалась мобільними виплатами. Вони конкурували між собою, але виявилось, що їх справжнім «ворогом» був саме «eBay».

Тому у 2000 році «X.com» та «Confinity» об’єднали зусилля, створивши  компанію «PayPal», щоб ефективно конкурувати з платіжною системою «eBay».

021

Відтоді обидві компанії займалися забезпеченням персональних електронних платежів з допомогою електронної пошти. Метою їх договору було злиття обох платіжних систем, однак у дійсності цього не відбулося. Ілон активно виступав за переваги «X.com» над «PayPal» і це у свою чергу приводило до внутрішніх конфліктів у компанії. Результатом стало звільнення Маска радою директорів.

Однак у жовтні 2002 року «PayPal» викупила компанія «eBay» за 1,5 мільярдів доларів. На той момент Маск мав 11,7% акцій компанії, що дозволило йому виручити 180 мільйонів доларів. За ці гроші він міг би купити собі острів і жити на ньому до кінця життя. Але це його не цікавило, – занадто нудно. А от провернути ще пару індустрій – це запросто! Ілона завжди вабив космос і в нього з’явилися доволі амбіційні плани колонізувати Марс.

«Я був зачарований перспективою колонізації Марса і став засновником проекту Mars Oasis. Мета – створити на цій планеті автоматизовані парники, які в перспективі могли б стати інкубатором для самопідтримуючої екосистеми. І все було б добре, якби не величезна ціна доставки парників на Марс. Я навіть спробував купити ракети в Росії і вів переговори з російськими чиновниками тричі, але друзі пояснювали, що ця угода тхне таким криміналом, що в очах спецслужб я ризикую перетворитися на другого Бена Ладена. І я подумав: стоп, а чому б мені не створити свою ракету?»

6 травня 2002 року Ілон Маск заснував свою третю компанію Space Exploration Technologies Company (SpaceX) – першу в світі приватну компанію, яка здійснює польоти в космос.

022

Мало хто вірив, що «SpaceX» зможе скласти конкуренцію державним космодромам і, як наслідок, ніхто не хотів інвестувати в неї гроші. Тоді Ілон робить дуже ризикований крок. Він вирішив, що якщо ніхто на планеті не вважає цей проект фінансово успішним – він сам вкладе більше $100 млн в його розвиток.

024

Після цього «SpaceX» починає проектувати ракету Falcon-1.

025026

При побудові ракети Маск вбачав дві проблеми:

  • ракети не покращувались з 60-х років;
  • запуск ракети обходився дорого.

Тобто фішка була не в тому, як додуматись вийти на орбіту, а в тому як зробити це дешево. Ключовими цілями «SpaceX» були повністю багаторазові ракети-носії, що повертаються на Землю після польоту. А уже в майбутній перспективі – комерційні польоти на Місяць та колонізація Марса. «Астероїд або супервулкан може знищити нас, до того ж ми схильні до ризиків, які ніколи і не снилися динозаврам: штучно створений вірус, випадкова поява мікроскопічної чорної діри в результаті фізичного експерименту, катастрофічне глобальне потепління, або яка-небудь ще невідома на сьогоднішній день технологія, що може припинити наше існування. Рано чи пізно наше життя має вийти за межі цієї синьо-зеленої кульки – або ж ми вимремо», – аргументація Ілона Маска щодо необхідності колонізації Марса.

023

На початку все йшло не зовсім гладко.

027

Уже після невдалого третього запуску, Ілон Маск прийшов  до колег і сказав, що знає в чому була проблема і він знайшов гроші на ще один запуск ракети.

028

Не дивлячись на попередні провали, «SpaceX» зрештою змогла вийти в космос. В грудні 2008-го аерокосмічне агентство «NASA» підписало із компанією контракт на суму 1,6 мільярдів доларів на 12 запусків носія Falcon 9 та космічного корабля Dragon до МКС. «SpaceX» була врятована, але чи було це дивом? Навряд чи. Швидше, допомогла впертість Маска і його віра в те, що вони все роблять правильно.

Паралельно у Маска з’являється ще одна глобальна і доволі амбіційна ідея – відмова людства від горючого палива.

030

Він запропонував перейти своїм кузенам, Пітеру та Ліндону Райвам, в сферу сонячної енергетики і сказав: «Якщо ви візьметесь за цю ідею, то я вас профінансую. Це буде ваша компанія, але я буду головним управляючим». Вони погодились.

В результаті в 2006 році з’являється SolarCity.

031

Тобто проект, який займається виготовленням сонячних панелей. Цікава річ, що компанія вирішила не продавати панелі, а надавати їх в довготривале користування. Виходить, Ви як споживач не платите за панелі та станцію, ви платите виключно за ту енергію, яка виробляється. Не дивлячись на те, що компанія працює у збиток, Ілон не перестає підтримувати її. Хоча й не дивно, адже сонячна енергетика розвивається.

SolarCity утримує лідерство у сфері послуг з установки сонячних панелей в Каліфорнії з 2007 року – з 1-го року роботи компанії (за даними California Solar Initiative), також стала номером 1 серед компаній, котрі займаються розповсюдженням сонячних панелей у США в 2013-му році (за даними GTM Research).

032

І уявіть, які величезні будуть прибутки, коли через років 10 на даху вашого будинку будуть такі панелі і SolarCity буде монополістом у цій сфері та матиме в розпоряджені усі дахи світу.

033

Але чиста енергетика була лише частиною реалізації амбіційного плану відмови від горючого палива. Ілон підтверджує це словами: «SolarCity – це стійке виробництво енергії, а Tesla – це стійке споживання».

Tesla Motors в 2003 році створили інженери-підприємці Мартін Еберхард, Марк Теппенінг спільно з Ілоном Маском. Компанія з самого початку позиціонувала себе як першого серійного виробника електромобілів.

049

У 2004 році Маск інвестував у Tesla 6,3 мільйонів доларів і очолив раду директорів.

034035

Це був один із перших за десятиліття стартапів у автомобільній індустрії.

Мартін Еберханд пояснює ідеологію та філософію компанії на її перших кроках так: «Ми сподіваємось, що змінимо мислення людей щодо електромобілів із допомогою цієї машини (Tesla Roadster) і це відкриє для нас ринок для продажу інших електрокарів. Проте ми також розуміємо, що якщо починати заяви, що відразу потрібно змінити природу людини та заставити її водити незручні маленькі машинки, то це не спрацює. Замість цього ми хочемо створити автомобіль, який люди хотітимуть водити, автомобіль cексуальний, бажаний та красивий. І він переконає людей, що водити електроавтомобілі можна не йдучи на компроміси».

У  Tesla Motors було 3 задумки:

  • робити дорогі автівки обмеженим тиражем (Tesla Roadster $101,000+)

038

  • машини середнього кошту та середнього об’єму випуску (Tesla Model S $50,000+)
  • недорогі автівки у великих об’ємах

Революційні технології Tesla Roadster почались із двигуна та комп’ютерної батареї, як блоку живлення для автомобіля.

040041

Так вперше стало можливим проїхати більш ніж 300 кілометрів, при цьому отримавши продуктивність цілком здатну, щоб позмагатися із бензиновими автомобілями. Так електрокари переставали бути «машинками для гольфу», вони стали як Ferrari. Пізніше Tesla стала відомою завдяки одному із найкращих автопілотів і до сьогоднішнього дня.

Губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер з’явився на престижній вечірці відкриття Tesla Roadster у 2006-му. «Я проїхався на ньому. Він сексуальний!», – саме такою була його реакція після цієї вечірки. Невдовзі він купив собі таку одну, як і Леонардо Ді Капріо та Джордж Клуні.

Проте справи у Ілона не завжди йшли так добре. Все пішло не так, відколи команда компанії Tesla повідомила Маску, що прогнозована ціна злетіла до небес (із 65,000 до 140,000 доларів).

039042

З 2007 року ця проблема назріла та Ілону прийшлось прийняти рішення життя та смерті стосовно «Tesla». Йому прийшлось обирати між тим, щоб інвестувати всі свої доходи в «PayPal» і тим, щоб дозволити новій компанії зруйнуватися.

029

На той час ніхто не хотів виступити і врятувати ненадійний автомобільний стартап. Тому Ілону прийшлось брати ввесь удар на себе. Тоді він взяв ввесь свій збережений капітал та інвестував його у компанію. Цей капітал мав або принести йому великий успіх або залишити його банкротом. Щоб зрозуміти всю складність його фінансового стану на той час: він не мав грошей навіть на те, щоб орендувати собі житло, тому він ночував у друзів на підлозі або ж на заводі, при цьому повністю занурившись у роботу.

Почалися масові звільнення багатьох співробітників. Невдовзі Маск та його рада зняли із посади Мартіна Еберхарда. По словам Ілона, компанія «Tesla» перевищила той рівень, який Еберхард міг потягнути і це стало очевидним саме у 2007-му. В результаті, Мартін не став йти тихо. Він подав на Ілона Маска в суд за публічні образи, наклеп та  порушення умов контракту. Маск вирішив це питання у досудовому порядку, тим самим піддавши компанію фінансовим проблемам.

050

Ще один скандал був пов’язаний із залученням провідного дизайнера Tesla Model S Генріка Фіскера. Він взяв існуючі на той момент розробки для Model S, а потім почав писати свій бізнес-план зі створення схожого автомобіля. У відповідь журналістам із «Bloomberg» Фіскер сказав, що на ринку достатньо місця для декількох нових автомобільних компаній, що представляють новий тип електричної трансмісії з різною філософією. «Tesla» подала в суд на нього, він подав в суд на Tesla. І уже в листопаді 2008-го, суд прийняв сторону Фіскера.

051

Це стало черговим провалом Маска, який саме в той час розв’язував проблеми і в особистому житті. Після 8 спільних років і 5 дітей він розлучається зі своєю дружиною Жюстін. «Я розлучився. Моє особисте життя потерпіло крах. Мене атакують ЗМІ, пишуть брудні речі про мене. На мене звалилось все, що можна було уявити».

Але це ще не всі погані новини. На додаток до всього цього в 2008 році починається глобальна криза. Ситуація ставала дедалі скрутнішою. Компанія SolarCity також була на межі, так як банк, який тримав її кредити – вийшов з гри.

Неймовірно, проте після усієї вкладеної праці справи пішли вгору.

043044

Поки Ілон тримав за власний кошт компанії на плаву, Tesla отримала інвестиції від концерна «Daimler».

036037

Пізніше було запущене серійне виробництво нової моделі електромобіля завдяки займу, що складав 465 мільйонів доларів, який надала адміністрація Обами  за умови, що Ілон знайде місця для виробництва. Такий крок похитнув багатьох в індустрії, а в деяких викливав хвилю невдоволення.

030

2012 року страртують перші поставки сімейного седана Tesla Model S.

045

Обмежена партія в 1000 автомобілів була нереально швидко розкуплена. В 2013 електромобіль був визнаний машиною року, а також визнаний найбезпечнішою в світі.

046

Щоб пояснити такий успіх – декілька слів про Model S: це сімейний седан, який може вміщувати до 7 людей, має багажник, як у універсала, запас ходу складає близько 500 км, розгін до 100 розмір всього за 3.2 секунди. І найцікавіше: поїздка на відстань 100 км на цьому авто обійдеться вам приблизно в 10 грн.

Згодом компанія Ілона Маска виплатила державний кредит на 9 років раніше терміну.

2016 року компанія Tesla Motors оголосила про те, що акціонери схвалили операцію про покупку Solar City однієї транзакцією за 2,6 мільярда доларів. Злиття компаній створило єдину в світі вертикально інтегровану компанію, яка працює з відновлюваною енергією. Це тільки підтверджує – наскільки далекоглядними є плани Ілона, наскільки у нього все пов’язано.

Висновки:

Амбіції і бажання такої людини як Ілон Маск, здійснили революцію, в першу чергу, нашого бачення і свідомості. Він хоче змінити світ і більше того – вже його змінює! Те як він досягнув успіху, не дивлячись на всі невдачі, проблеми і песимистичні прогнози, не може не дивувати. Він готовий жертвувати всім, вкладати власні гроші і сили тільки для того, щоб тримати своє дітище на плаву і вірити до останнього у свої сили. Саме такі якості відрізняють успішних людей від звичайних.(рис.47)«Ви – маги 21-го століття. Не дозволяйте своїй буденності стримувати границі вашої уяви. Тому ідіть у світ та творіть магію!».Додаток: Ілон Маск і Україна. 1)Найкращі ракети-носії, після Falcon-9, саме українські ЗЕНІТ-и.(рис.52).2) Твіт Маска про батареї у Австралії. Його запитали, чи можна зробити щось подібне в Україні, позначивши при цьому Володимира Гройсмана. Маск відповів: «Звичайно. Просто ознайомтеся з моїм попереднім твітом про ціну (250 доларів за кВт/год на рівні пакета). Сайт скоро оновимо, тому буде повна прозорість». Була спроба продовжити контакт, проте у відповідь з’явився лише лист ніби-то від Tesla Inc., в якому компанія відмовилась від пропозиції через високий рівень корупції та несприятливий інвестиційний клімат.(рис. 53-55).3) Якщо пройде успішне прийняття законів для створення ринку електромобілів, зарядних пристроїв та акумуляторів і видобутку літія, Україна зможе почати переговори з Тесла про побудову 4-ї Гігафабрики на території України. Ці закони дають найкращі умови для інвестора у світі, а Україні – шанс створити з нуля високотехнологічну експортно орієнтовану нову галузь економіки.4) Ілон Маск анонсував появу в Україні станцій Tesla Superchargers для зарядки електромобілів (на заході України всього 2, проте це лише початок). (рис.56)Список використаних джерел:1) "Bloomberg Risk Takers": https://www.youtube.com/watch?v=mh45igK4Esw           2)https://24tv.ua/techno/ru/kto_takoj_ilon_mask_biografija_i_maloizvestnye_fakty_ob_izvestnom_inzhenere_n9903383) https://codeguida.com/post/3084) https://www.obozrevatel.com/person/ilon-mask.htm#person-biography5) https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk6) https://www.eastbaytimes.com7) https://svpressa.ru/persons/ilon-mask/8) https://www.forbes.ru/milliardery/366921-zheleznyy-chelovek-istoriya-uspeha-ilona-maska9) https://www.tesla.com/10) https://www.spacex.com/ та інші.Статтю підготував студент ІI курсу спеціальності Математика денної форми навчання Роман Гаврюшенко у межах звіту про вивчення курсу «Історія науки і техніки» (викладач – професор Р.Я. Ріжняк).