Викладачі фізико-математичного факультету розмістили власні посібники, підручники та наукові монографії, що використовуються в навчальному процесі, в електронному архіві наукових публікацій Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка – Інституційному репозитарії eKSPUIR. Тепер цими книгами може користуватися кожен бажаючий, який має доступ до мережі Інтернет. Нижче подаємо перелік усіх посібників, підручників та наукових монографій науково-педагогічних працівників факультету з посиланням на електронні ресурси, де вони розміщені.

01. Ізюмченко Людмила Володимирівна, Нічишина Вікторія Вікторівна, Ріжняк Ренат Ярославович. Цілі та комплексні числа.

У посібнику міститься основний теоретичний матеріал та приклади розв’язування задач, пов’язаних з вивченням властивостей цілих та комплексних чисел та використання цих властивостей у процесі розв’язування задач. Після кожної частини викладу запропоновані задачі для самостійного розв’язування, до яких у кінці посібника подані відповіді та вказівки. Розробка містить предметний покажчик теоретичного матеріалу.

Посібник призначений для використання учнями заочної фізико-математичної школи фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка при розв’язуванні контрольних робіт. Може бути використаний у процесі самостійної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл до державної атестації. Крім того, матеріал посібника рекомендується для використання під час організації самостійної роботи студентів педагогічних математичних спеціальностей ВНЗ з дисципліни «Елементарна математика».

02. Ізюмченко Людмила Володимирівна, Нічишина Вікторія Вікторівна, Ріжняк Ренат Ярославович. Многочлени.

У посібнику міститься основний теоретичний матеріал та приклади розв’язування задач, пов’язаних з вивченням властивостей многочленів, перетворенням многочленів та знаходженням їх коренів. Після кожної частини викладу запропоновані задачі для самостійного розв’язування, до яких подані відповіді та вказівки. Розробка містить предметний покажчик теоретичного матеріалу.

Посібник призначений для використання учнями заочної фізико математичної школи фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка при розв’язуванні контрольних робіт. Може бути використаний у процесі самостійної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл до державної атестації.

03. Ізюмченко Людмила Володимирівна, Нічишина Вікторія Вікторівна, Ріжняк Ренат Ярославович. Раціональні рівняння та нерівності.

У посібнику міститься основний теоретичний матеріал, способи та приклади розв’язування раціональних рівнянь та нерівностей. Після кожної частини викладу запропоновані задачі для самостійного розв’язування, до яких подані відповіді та вказівки. Розробка містить предметний покажчик теоретичного матеріалу.

Посібник призначений для використання учнями заочної фізико-математичної школи фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка при розв’язуванні контрольних робіт. Може бути використаний у процесі самостійної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл до державної атестації.

04. Кушнір Василь Андрійович, Кушнір Григорій Андрійович, Ріжняк Ренат Ярославович. Рівносильність рівнянь та нерівностей.

У посібнику міститься основний теоретичний матеріал та приклади розв’язування задач, пов’язаних із вивченням поняття рівносильності рівнянь та нерівностей та з врахуванням змісту цього поняття при розв’язуванні математичних задач. Після викладу теоретично-практичної частини посібника запропоновані задачі для самостійного розв’язування, до яких подані відповіді та вказівки. Розробка містить предметний покажчик теоретичного матеріалу.

Посібник призначений для використання учнями заочної фізико-математичної школи фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка при розв’язуванні контрольних робіт. Може бути використаний у процесі самостійної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл до державної атестації.

05. Ізюмченко Людмила Володимирівна, Лутченко Людмила Іванівна, Нічишина Вікторія Вікторівна, Ріжняк Ренат Ярославович. Вирази та тотожні перетворення.

У посібнику міститься основний теоретичний матеріал та приклади розв’язування задач, пов’язаних з тотожними перетвореннями числових та алгебраїчних виразів. Після кожної частини викладу запропоновані задачі для самостійного розв’язування, до яких у кінці посібника подані відповіді та вказівки. Розробка містить предметний покажчик теоретичного матеріалу.

Посібник призначений для використання учнями заочної фізико-математичної школи фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка при розв’язуванні контрольних робіт. Може бути використаний у процесі самостійної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл до державної атестації.

06. Ізюмченко Людмила Володимирівна, Макарчук Олег Петрович. Розв’язування задач з математики третього етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Посібник містить завдання контрольних робіт з математики ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України фізико-математичного та економічного, науково-технічного відділень та відділення обчислювальної техніки та програмування 2000-2008 років, наведені їхні розв’язання, відповіді. До деяких задач подано декілька способів розв’язання.

Не секрет, що такі завдання викликають великі труднощі не тільки у школярів та студентів, а й у досвідчених вчителів, оскільки як правило потребують нестандартних підходів чи спеціальних прийомів. Даний посібник покликаний полегшити роботу вчителів при підготовці учнів до конкурсів, математичних турнірів, змагань, олімпіад. Наведені відповіді (розв’язання) дозволяють здійснити самоконтроль.

Видання розраховане на вчителів математики, студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів, учнів, які цікавляться математикою.

07. Вдовенко Вікторія Віталіївна, Сальник Ірина Володимирівна, Шевченко Наталія Григорівна. Задачі заочної фізико-математичної школи.

У посібнику на основі узагальнення досвіду роботи заочної фізико-математичної школи Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка подано методику й аналіз розв’язування основних типів завдань з математики й фізики. Він покликаний допомогти старшокласникам і абітурієнтам у стислі терміни систематизувати свої знання, удосконалити навички, застерегти від можливих помилок, а отже краще підготуватися до незалежного тестування з математики й фізики.

Посібник буде корисним випускникам загальноосвітніх шкіл, а також учителям та студентам фізико-математичних факультетів педагогічних університетів.

08. Вороний Олексій Миколайович. Кіровоградські математичні олімпіади школярів 2000–2008 рр.

У методичному посібнику вміщені завдання районних і міських, регіональних та обласних учнівських математичних олімпіад, що проводилися на Кіровоградщині з 2000 року по 2008 рік. До них подані відповіді, вказівки та розв’язання.

Видання розраховане на вчителів математики, студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів, учнів, які цікавляться математикою.

09. Кушнір Василь Андрійович, Кушнір Григорій Андрійович, Ріжняк Ренат Ярославович. Інноваційні методи навчання математики.

У посібнику аналізуються та досліджуються інноваційні методи навчання математики, які відображають найбільш складні й не повністю визначені навчальними програмами проблеми, що виникають при організації навчального процесу.

Наведені в посібнику методи навчання можуть застосовуватися вчителями у спеціалізованих математичних класах, на заняттях математичних факультативів, математичних гуртків, при формуванні індивідуальних завдань для учнів у вигляді наукового дослідження, при формуванні завдань для учнівських (індивідуальних чи колективних) проектів, при підготовці й проведенні математичних олімпіад різного рівня, індивідуальної роботи з обдарованими учнями. Частково наведені методи можуть використовуватися вчителями на заняттях з математики у звичайних загальноосвітніх школах при формуванні творчості в процесі розв’язування рівнянь і нерівностей, застосуванні геометричного підходу до розв’язування рівнянь і нерівностей з параметрами, побудові графіків функцій методом перетворення графіків, використанні інформаційних технологій.

10. Авраменко Ольга Валентинівна, Лутченко Людмила Іванівна, Ретунська Вікторія Вікторівна, Ріжняк Ренат Ярославович, Шлянчак Світлана Олександрівна. Інноваційні та сучасні педагогічні технології навчання математики.

Робота спрямована на формування досвіду творчої діяльності учителів математики (студентів заочного відділення фізико-математичного факультету), на збагачення їх знань з теорії організації групової навчальної діяльності молодших школярів, самостійної роботи учнів основної школи й умінь застосовувати її в практиці навчання математики.

Методичні особливості викладання теорії ймовірностей у закладах профільного типу, його прикладна спрямованість представлені у посібнику як пошук шляхів вирішення проблеми розвитку в школярів імовірнісно-стати-стичного мислення.

Приклади використання можливостей універсальної математичної системи MAPLE для розв’язування задач допоможуть вчителеві на факультативних заняттях з математики підвищити інформаційну культуру старшокласників, сформувати навички комп’ютерного контролю за ходом розв’язання.

У посібнику показане використання дидактичних ігор при вивченні математики на уроках та в позаурочний час, уміщено сценарії різних форм позакласних заходів.

Методичні доробки авторів будуть корисні для студентів фізико-математичних факультетів педагогічних вузів та вчителів математики закладів освіти.

11. Авраменко Ольга Валентинівна, Лутченко Людмила Іванівна, Шлянчак Світлана Олександрівна. Формування компетентностей особистості в сучасній школі.

Робота спрямована на збагачення знань з теорії компетентнісного підходу в освіті. У ній формування компетентностей особистості в сучасній школі розглядається як альтернатива навчанню предметним знанням, умінням, навичкам.

У посібнику представлені різні підходи до трактування понять «компетенція» і «компетентність», показана варіативність у використанні цих понять. У систематизованому вигляді подана система компетентностей; висвітлені проблеми професійного становлення майбутніх фахівців та проведений їх аналіз у контексті дидактики й психології.

Розглянуто та реалізовано на прикладах застосування систем комп’ютерної математики при здійсненні підготовки фахівців природничо-математичного циклу. Показані можливості урізноманітнення форм роботи у навчальних закладах через використання комп’ютерно-орієнтованих систем навчання.

Видання розраховане на вчителів математики, викладачів математичних дисциплін, студентів математичних спеціальностей педагогічних вузів, які працюють з математично обдарованими учнями.

12. Гаєвський Микола Вікторович, Кліндухова Алла Павлівна, Лутченко Людмила Іванівна. Метричні співвідношення в трикутнику та чотирикутнику.

У посібнику розглядаються теореми синусів, косинусів, Стюарта, Чеви, Менелая, Дезарга, Паппа, Паскаля та властивості медіан, висот, бісектрис трикутника, їх використання при розв’язуванні шкільних задач. Описані метричні співвідношення у трикутнику та чотирикутнику. Частина задач запропонована для самостійного розв’язування.

Видання розраховане на вчителів математики, студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів, обдарованих учнів, які цікавляться математикою.

13. Вороний Олексій Миколайович. Функціональні рівняння в олімпіадній математиці.

У посібнику вміщені функціональні рівняння, які протягом останніх десятиліть пропонувались школярам на різних математичних змаганнях, зокрема на Всеукраїнській олімпіаді юних математиків, та сторінках фахових періодичних видань. Розглянуто основні способи розв’язування цих та інших функціональних рівнянь.

Видання розраховане на вчителів математики, студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів, обдарованих учнів, які цікавляться математикою.

14. Волков Юрій Іванович, Войналович Наталія Михайлівна. Початки стохастики.

Представлені основні поняття теорії ймовірностей і математичної статистики. В основу покладено матеріал річного курсу лекцій і практичних занять, які читались і проводилися авторами посібника протягом ряду років у КДПУ. Теми, які розглядаються, традиційні для курсу теорії ймовірностей і математичної статистики. Кожна з трьох частин курсу супроводжується вправами для практичних занять і самостійної роботи.

Посібник призначений для студентів педагогічних вузів, вчителів та учнів шкіл з поглибленим вивченням математики.

15. Ткачук Андрій Іванович, Пуляк Ольга Василівна. Цивільний захист. Курс лекцій.

Посібник містить курс лекцій, теми рефератів та питання, що виносяться на практичні заняття з дисципліни "Цивільний захист" для студентів вищих педагогічних навчальних закладів всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями "спеціаліст" і "магістр" та курсів післядипломної освіти.

16. Ткачук Андрій Іванович. Технічна механіка. Статика абсолютно твердого тіла. Опір матеріалів.

Навчальний посібник призначений для студентів вищих педагогічних навчальних закладів напряму підготовки 6.010103 «Технологічна освіта» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Він містить 16 лекцій, запитання для самоконтролю та приклади розв’язування задач по темам, що виносяться на практичні заняття з «Технічної механіки», охоплюючи тим самим весь курс, передбачений діючими навчальними планами та програмами для підготовки названої категорії студентів. Посібник придатний для самостійної роботи студентів всіх нині відомих форм навчання, в тому числі і дистанційної форми.

17. Ткачук Андрій Іванович, Кононенко Сергій Олексійович, Богомаз-Назарова Сніжана Миколаївна. Основи охорони праці. Курс лекцій.

Навчальний посібник містить курс лекцій, теми рефератів та питання, що виносяться на семінарські заняття з дисципліни «Основи охорони праці» для студентів вищих педагогічних навчальних закладів всіх спеціальностей і напрямів підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» і курсів післядипломної освіти.

18. Ткачук Андрій Іванович, Пуляк Ольга Василівна, Кононенко Сергій Олексійович. Безпека життєдіяльності. Курс лекцій.

Посібник містить курс лекцій, теми рефератів та питання, що виносяться на практичні заняття з дисципліни "Безпека життєдіяльності" для студентів вищих педагогічних навчальних закладів всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційним рівнем"бакалавр" та курсів післядипломної освіти.

19. Царенко Олег Миколайович. Основи фізики напівпровідників і напівпровідникових приладів.

У посібнику викладено програмний матеріал з навчального курсу «Фізика напівпровідників», що читається студентам напряму підготовки 0701 Фізика на освітньо-кваліфікаційному рівні «магістр». Основну увагу в посібнику приділено розкриттю змісту фізичних основ, понять та загальних принципів фізики напівпровідників і квантової електроніки.

Посібник буде корисним студентам освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» цього ж напряму підготовки, аспірантам та викладачам фізичних факультетів.

20. Царенко Олег Миколайович, Рябець Сергій Іванович. Нариси з історії техніки та технологій.

Навчальний посібник з історії виникнення та розвитку основних видів техніки та технологій від античності до нашого часу. Рекомендується студентам та викладачам педагогічних університетів, технічних вузів, учителям природничих дисциплін, учням старших класів загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв та всім, хто цікавиться історією науки і техніки.

21. Величко Степан Петрович, Сальник Ірина Володимирівна, Царенко Олег Миколайович. Вибрані питання загальної фізики.

У посібнику викладено програмний матеріал з навчального курсу «Вибрані питання загального курсу фізики», що читається студентам напряму підготовки 6.040203 Фізика* на освітньо-кваліфікаційному рівні «спеціаліст». Основну увагу в посібнику приділено розкриттю змісту фізичних основ, понять та загальних принципів фізики твердого тіла та квантової електроніки.

Посібник буде корисним студентам освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» цього ж напряму підготовки, аспірантам та викладачам фізичних факультетів.

22. Волков Юрій Іванович, Войналович Наталія Михайлівна. Елементи дискретної математики.

Викладаються основи таких розділів дискретної математики: комбінаторика, дискретна теорія ймовірностей, різницеве числення, системи числення. Викладання супроводжується великою кількістю прикладів і задач для самостійного розв’язування.

Навчальний посібник призначений для студентів педагогічних вузів, вчителів та учнів шкіл з поглибленим вивченням математики.

23. Кушнір Василь Андрійович, Ріжняк Ренат Ярославович. Лабораторний практикум з методики навчання математики.

У посібнику містяться лабораторні роботи з методики навчання математики, що відповідають державному освітньому стандарту та навчальному плану підготовки вчителів математики освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» спеціальності 6.040201 Математика* галузі знань 0402 Фізико-математичні науки. Надано детальні рекомендації щодо виконання практичної частини лабораторних робіт. Після кожної частини викладу запропоновані завдання для самостійної підготовки студентів. Посібник містить предметний покажчик теоретичного та практичного матеріалу.

24. Ріжняк Ренат Ярославович. Розвиток інформатики та інформаційних технологій у вищих навчальних закладах України у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття.

У монографії досліджено становлення та розвиток інформатики та її впровадження у вищій школі України протягом другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Простежено еволюцію нормативно-правового забезпечення розвитку інформатики та інформатизації вищої освіти, вивчено розвиток наукових ідей про інформатику та інформатизацію вишів України, досліджено історію апаратного та програмного забезпечення вищих навчальних закладів нашої держави протягом означеного періоду.

Монографія розрахована на науковців, фахівців у галузі історії науки і техніки, викладачів, аспірантів, студентів вищих закладів освіти, а також на всіх, хто цікавиться історією інформатики та інформатизації.

25. Ріжняк Ренат Ярославович. Становлення і розвиток інформатики та її впровадження у вищій школі України (друга половина ХХ – початок ХХІ століття).

У дисертаційному дослідженні вивчено еволюцію інформатики та впровадження інформаційних технологій у вищій школі України протягом другої половини ХХ– початку ХХІ століття. Простежено розвиток нормативно-правового забезпечення впровадження інформатики та інформатизації у вищу освіту, вивчено розвиток наукових ідей про інформатику у вишах України, розкрито історію розвитку науково-технологічного забезпечення комп’ютеризації навчального процесу та дистанційного навчання у вищій школі, висвітлені особливості та закономірності розвитку науково-технічного забезпечення інформатизації наукових бібліотек, досліджено історію комп’ютерного, телекомунікаційного та програмного забезпечення вищих навчальних закладів нашої держави протягом означеного періоду, еволюцію науково-освітніх магістральних комп’ютерних мереж обміну даними та розподілених програмно-апаратних комп’ютерних середовищ закладів освіти та науки України.

26. Царенко Олег Миколайович, Сальник Ірина Володимирівна, Подопригора Наталія Володимирівна, Гур’євська Олександра Миколаївна, Антонова Ніна Григорівна. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики. Частина 2. Молекулярна фізика.

У посібнику описано рекомендації щодо виконання лабораторних робіт фізичного практикуму з молекулярної фізики. Тематику і зміст робіт узгоджено з галузевим стандартом вищої освіти за напрямом підготовки 6.040203 Фізика* та навчальної програми курсу загальної фізики. / Укладачі: Шут М.І., Горбачук І.Т., Сергієнко В.П. – К. : НПУ, 2005. – 45 с.

27. Царенко Олег Миколайович, Сальник Ірина Володимирівна, Сірик Едуард Петрович, Сазонова Олена Олександрівна. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики. Частина 4. Оптика

У посібнику описано рекомендації щодо виконання лабораторних робіт фізичного практикуму з «Оптики». Тематику і зміст робіт узгоджено з Галузевим стандартом вищої освіти за напрямком підготовки: 6.040203 Фізика* та навчальної програми курсу загальної фізики.

28. Сазонова Олена Олександрівна, Сальник Ірина Володимирівна, Сірик Едуард Петрович, Ткачук Іван Юрійович, Царенко Олег Миколайович. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики. Частина 3. Електрика і магнетизм

У посібнику описано рекомендації щодо виконання лабораторних робіт фіичного практикуму з електрики і магнетизму. Тематику і зміст робіт узгоджено з галузевим стандартом вищої освіти за напрямом підготовки 6.040203 Фізика* та навчальної програми курсу загальної фізики. / Укладачі: Шут М. І., Горбачук І. Т., Сергієнко В.П. – К.: НПУ, 2005. – 45 с.

29. Царенко Олег Миколайович, Сальник Ірина Володимирівна, Сірик Едуард Петрович, Сірик Петро Васильович. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики. Частина 5. Квантова фізика

У посібнику описано рекомендації щодо виконання лабораторних робіт фізиного практикуму з квантової фізики. Тематику і зміст робіт узгоджено з галузевим стандартом вищої освіти за напрямком підготовки: 6.040203 Фізика* та навчальної програми курсу загальної фізики. / Укладачі: Шут М. І., Горбачук І. Т., Сергієнко В.П. – К.: НПУ, 2005. – 45 с.

30. Антонова Ніна Григорівна, Подопригора Наталія Володимирівна, Сальник Ірина Володимирівна, Ткачук Іван Юрійович, Царенко Олег Миколайович. Лабораторний практикум з курсу загальної фізики. Частина 1. Механіка

У посібнику описано рекомендації щодо виконання лабораторних робіт фізичного практикуму з механіки. Тематику і зміст робіт узгоджено з галузевим стандар-том вищої освіти за спеціальністю 6.010100 Педагогіка та методика середньої освіти. Фізика та навчальної програми курсу загальної фізики. / Укладачі: Шут М. І., Горбачук І. Т., Сергієнко В.П. – К.: НПУ, 2005. – 45 с.

31. Яременко Юрій Вікторович, Лутченко Людмила Іванівна. Аналітична геометрія. Частина 1

У даному посібнику розглядаються основні поняття аналітичної геометрії з таких тем: елементи векторної алгебри, метод координат, пряма лінія на площині, пряма та площина у просторі. Матеріал з вказаних тем викладено в обсязі, передбаченому навчальними програмами для фізико-математичних факультетів педагогічних університетів. Корисно те, що з кожної теми наведено розв’язання типових прикладів, та підібрано вправи для самостійної роботи, що беззаперечно допоможе кращому засвоєнню теоретичного матеріалу.

Навчальний посібник буде корисним для студентів фізико-математичних факультетів педагогічних вузів, а також для студентів, учнів та вчителів математики інших навчальних закладів, де вивчаються основи аналітичної геометрії. Особливо посібник буде корисним для студентів заочної форми навчання.

32. Яременко Юрій Вікторович, Лутченко Людмила Іванівна. Аналітична геометрія. Частина 2

Даний посібник є продовженням і логічним завершенням посібника Аналітична геометрія, частина 1. У посібнику розглядаються основні поняття аналітичної геометрії з таких тем: перетворення площини, квадратичні форми, криві другого порядку, поверхні другого порядку. Матеріал з вказаних тем викладено в обсязі, передбаченому навчальними програмами для фізико-математичних факультетів педагогічних університетів. Наведено розв’язання типових прикладів та підібрано вправи для самостійної роботи, що допоможе кращому засвоєнню теоретичного матеріалу.

Навчально-методичний посібник буде корисним для студентів фізико-математичних факультетів педагогічних вузів, а також для студентів, учнів та вчителів математики інших навчальних закладів, де вивчаються основи аналітичної геометрії. Особливо дана робота буде корисна для студентів заочної форми навчання.