На кафедрі математики 13 квітня 2016 року відбулось чергове засідання семінару «Математика, її застосування та викладання». З доповіддю виступив кандидат фізико-математичних наук, Відмінник освіти України, член Американського Математичного товариства Романов Володимир Олександрович.

В 1978 році тодішнім ректором КДПІ ім. О.С. Пушкіна Ф.Г. Овчаренко він був запрошений на роботу до нашого університету, де й працював на кафедрі математики до 2015 року.

2

В 1972-1982 роках В.О. Романов побудував теорію неперервних мір, результати якої було опубліковано в провідних математичних журналах СРСР і перекладено в США, після чого отримав запрошення провідного математичного журналу світу «Mathematical Reviews» (видається в США) бути експертом розділів «теорія міри» та «функціональний аналіз» цього видання, в якому з 1984 року опублікував більше 100 рецензій на роботи фахівців зазначених галузей математики з приблизно 30 країн світу.

3

За час роботи в КДПУ В.О. Романов опублікував 2 наукові монографії, 5 навчальних посібників та приблизно 70 наукових статей. Серед отриманих результатів – розв’язання проблем базисності мір, їх апроксимаційності, кардинальної скінченності, повноти, неперервної розкладності, нееквівалентності їх диференціалів, причому деякі з цих проблем залишались відкритими приблизно 50 років.

Володимир Олександрович є активним учасником семінару з 1993 року. З часу роботи семінару виступив понад 50 разів. Навіть після закінчення роботи в КДПУ ім. В. Винниченка продовжує працювати у колективі семінару.

4

На порядку денному була доповідь «Трансляції мір в гільбертовому просторі». Дана доповідь є продовженням попередньої про «Трансляції мір в евклідовому просторі». Під час доповіді розглядалися проблеми збереження мір при зсувах множин гільбертового простору. Результати, які отримав Романов В. О., доповнюють результати відомих математиків А.В. Скорохода, С.В. Фоміна.