6-7 лютого 2016 року на базі Кіровоградського національного технічного університету відбулась серія тренінгів МОН для студентів Кіровоградської та Черкаської областей «StudActive», на якому була присутня студентка фізико-математичного факультету Єкименкова Ольга. Спікерами виступили представники Української асоціації студентського самоврядування, студентської ініціативи «Чисті виші», драгоманівці, KNEUMedia. На початку були розглянуті питання правових та організаційних аспектів діяльності студентського самоврядування у ВНЗ:

2

  • ОСС – студентське самоврядування – це право і можливість студентів (курсантів, крім курсантів-військовослужбовців) вирішувати питання навчання і побуту, захисту прав та інтересів студентів, а також брати участь в управлінні вищим навчальним закладом.
  • Хто може обиратись до ОСС? – Усі студенти (курсанти), які навчаються у вищому навчальному закладі, мають рівні права та можуть обиратися та бути обраними в робочі, дорадчі, виборні та інші органи студентського самоврядування.
  • Якими мають бути вибори до ОСС? – Студентське самоврядування здійснюється студентами (курсантами) безпосередньо і через органи студентського самоврядування, які обираються шляхом прямого таємного голосування студентів (курсантів).
  • Чим керуються ОСС? – У своїй діяльності органи студентського самоврядування керуються законодавством, статутом вищого навчального закладу та положенням про студентське самоврядування вищого навчального закладу.
  • На яких принципах діють ОСС?
  • На яких рівнях здійснюється ОСС? – Студентське самоврядування здійснюється на рівні студентської групи, інституту (факультету), відділення, гуртожитку, вищого навчального закладу.
  • На який термін здійснюється ОСС? – Представницькі, виконавчі та контрольно-ревізійні органи студентського самоврядування обираються строком на один рік.
  • Чи можуть бути достроково усунені зі своїх посад студенти, обрані до складу ОСС? – Студенти (курсанти), обрані до складу органів студентського самоврядування, можуть бути усунені із своїх посад за результатами загального таємного голосування студентів. Для ініціювання такого голосування потрібно зібрати підписи не менш як 10 відсотків студентів (курсантів) вищого навчального закладу.
  •  Скільки строків підряд можуть перебувати на своїй посаді керівники ОСС? – Керівник студентського самоврядування та його заступники можуть перебувати на посаді не більш як два строки.

3

З припиненням особою навчання у вищому навчальному закладі припиняється її участь в органі студентського самоврядування у порядку, передбаченому положенням про студентське самоврядування вищого навчального закладу.

  • Повноваження ОСС – беруть участь в обговоренні та вирішенні: питань удосконалення освітнього процесу, науково-дослідної роботи, призначення стипендій, організації дозвілля, оздоровлення, побуту та харчування; захищають права та інтереси студентів (курсантів), які навчаються у вищому навчальному закладі; делегують своїх представників до робочих, консультативно-дорадчих органів; вносять пропозиції щодо змісту навчальних планів і програм; вносять пропозиції щодо розвитку матеріальної бази вищого навчального закладу, у тому числі з питань, що стосуються побуту та відпочинку студентів; мають право оголошувати акції протесту.
  • За погодженням з органом студентського самоврядування вищого навчального закладу приймаються рішення про: відрахування студентів (курсантів) з вищого навчального закладу та їх поновлення на навчання; переведення студентів з «контракту на бюджет»; поселення/виселення студентів до/з гуртожитку; призначення: заступника декана факультету, заступника директора інституту, заступника керівника вищого навчального закладу; затвердження правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу в частині, що стосується осіб, які навчаються.
  • Конференція студентів. Що це? – Загальні збори (конференція) студентів є вищим ОСС.
  • Які повноваження конференції студентів? – ухвалення положення про ОСС ВНЗ; визначення структури та повноваження ОСС; визначення порядку проведення прямих таємних виборів представницьких та виконавчих ОСС; затвердження річного кошторису витрат (бюджету) ОСС, внесення до нього змін та доповнень, заслуховування звіту про його виконання; обрання контрольно-ревізійної комісії з числа студентів (курсантів) для здійснення поточного контролю за станом використання майна та виконання бюджету ОСС.
  • Адміністрація вищого навчального закладу не має права втручатися в діяльність органів студентського самоврядування.

4

«Чисті виші» розповіли про проблему корупції у вищому навчальному закладі і шляхи подолання. Бачення антикорупційної кампанії «Чисті виші» полягає в ціннісно-новому українському суспільстві з нульовою толерантністю до корупції та корупціонерів.

Університет може стати місцем, де молода людина вперше стикається з корупцією самостійно і вчиться давати хабарі.

Задля формування культури нової, чистої від корупції, прозорої та якісної освіти в Україні, одними з методів боротьби з корупцією у вишах є:

  • Конструктивні: звернення, діалоги, круглі столи і збір підписів.
  • Пряма дія, інформаційний вибух, дискредитація ВНЗ та його посадових осіб.
  • Участь у студентському самоврядуванні.

5

Бурхливого обговорення серед учасників тренінгу набуло питання фінансування органів студентського самоврядування. В Законі України «Про вищу освіту» передбачається фінансування ОСС: у розмірі мінімум 0.5% від заробітку університету від основної діяльності (тобто, від грошей, сплачених за контракт). Загальна сума визначається Вченою радою. Щорічна публічна звітність!

Колеги з KNEUMedia розповіли про створення студентських ЗМІ. Тож, студентське ЗМІ повинно:

  • освітлювати всі події вишу, для цього треба бути очевидцем, мислити як newsmaker, мати смартфон, щоб швидко поділитись інформацією.
  • тексти  повинні бути актуальні, впливати на громадську думку, перевірені редакторами, давати відчуття масштабу проблеми.
  • залучати адміністрацію ВНЗ читати новини.

6

По завершенню тренінгу представники кожного вузу складали стратегічні та тактичні завдання для ОСС на 2016 рік. Такі заходи є дуже корисними і ефективними, студенти обмінюються досвідом, обговорюють проблеми у вишах.

Матеріал підготувала Ольга Якименкова