2Нам відомо, що короткострокові, тижневі прогнози сонячної активності  (СА) корисні людям, особливо, хронічно хворим. Складніша доля тривалих прогнозів – на місяці та роки.

Ми займаємося вивченням закономірностей змін СА та її наслідків з 1979 р., коли автор (прим. ред. – професор Філер З.Ю.) познайомився з книгами О.Л.Чижевського «Земное эхо солнечных бурь» та «Фізичні фактори сонячної активності», яку ми переклали на українську в 2007 р.

Вивчення цих закономірностей методами аналізу динамічних процесів у Природі, на Землі та в Соціумі ми проводили с 1979 р. Ми – це численні учні, студенти і магістранти Донецької політехніки, Кіровоградських педагогічного, технічного та авіаційного вищих навчальних закладів. В останні роки я включаю в свої курси для майбутніх математиків, економістів, інформатиків та статистиків питання про вплив на творчість учених та літераторів СА, про вплив на клімат і погоду, на врожайність основних культур, на здоров’я населення, на злочинність, на катастрофи, на соціальні процеси, війни та революції, зокрема, в Україні. Ми, на відміну від астрологів, вивчаємо  характеристики природних та соціальних подій. Так, СА визначається числами Вольфа, які враховують щоденні кількість груп та всіх плям на видимому диску Сонця, їх середні за тиждень, 4 тижні, на рік. Наприклад, щотижневі максимуми та мінімуми (рис.2) СА, які показують наочно 28-денний цикл, який складається з 4 тижнів – етапів мінімуму, зростання, максимумів та спадання. Мабуть, я вперше додумався до таких зображень цих коломісячних циклів, які ми й прогнозуємо щотижнево.

Ми вияснили, що великий А.Ейнштейн зайнявся статистикою сонячних плям в молодості… заради заробітку; потім замовник надрукував книгу з результатами обробки без згадки про Ейнштейна. Коли Ейнштейн вже став відомим вченим, замовник відправив свою аспірантку до Ейнштейна, щоб він згодився стати її опонентом, на що великий вчений згодився.

3

Рис. 1

Такі 13 циклів майже укладаються в 364-денний рік. Він відрізняється від календарного року на 1 день, а у високосні роки – на 2 дні. З часів Г.Галілея (який побачив плями більше 400 років тому вдень у щойно

4

Рис. 2

винайдений телескоп) вчені спостерігають плями. За ці роки, особливо з початку космічної ери, значно більше ми дізналися про природу плям, про 11-річну циклічність їх кількості, про магнітну їх природу, подвійний 22-річний цикл.

Далекі прогнози ми будуємо з допомогою «магнітних» чисел Вольфа (рис. 3). «Пограємось на віки», сказав О.М. Дрєєв, автор відповідної програми EXTRAPOL, алгоритм якої розробленої разом з автором.  Відповідний тренд по базі 115 років, дає надійні прогнози лише на 20 років. Ми вважаємо, що надійний прогноз можна побудувати на 1/6 частину масиву. Але це дає надію на відсутність апокаліптичних катастроф.

5

Рис. 3

Більш надійним є наш прогноз до 2049 р. (рис.4).

6

Рис. 4

Так динаміка сонячної активності наприкінці 2015 р. є спадною, що вказує на поступову стабілізацію в країні ще протягом 2016-2017 рр. та лише у 2018 році можливо очікувати на певний підйом економіки та життєвого рівня населення.

Заважимо, що керівництво області користалося нашими прогнозами з 1992 р. Ми зверталися до керівництва Російської Федерації та України в березні 1993 року. Від адміністрації президента Росії відповіді не було. Б.М. Єльцин вибрав режим конфронтації зі своїм «Верховним Советом» у жовтні, а від Адміністрації президента Кравчука була відповідь типу «Так, але…» через Інститут соціології НАН України та Мінсільгосп. У 1995 році було скликано Нараду з прогнозування погоди та врожаїв до 2005 року. На жаль, продовження цих контактів з керівництвом країни не було. У липні 1994 р. про наші пошуки писали «Київські відомості». У ній був надрукований малюнок О. Смаля (рис. 5).

7

Останні події на Сонці та їх гладенький прогноз можна побачити на рис. 6. Між іншим, НАСА не наважується давати місячні прогнози, а ми сміливо надаємо їх нашим читачам і наші прогнози зазвичай справджуються.

8

Рис. 6

Нагадаємо, що у кіровоградських ЗМІ регулярно наводяться наші прогнози впливу сонячної активності на стан здоров’я і психіки людей.

http://www.vechirka.com.ua/p-d-vladoyu-soncya

http://rk.kr.ua/kirovogradskii-profesor-zalmen-filer-pro-vpliv-sonjachnogo-oprominennja-na-sotsialno-politichni-protsesi

 

Повідомлення підготував професор кафедри прикладної математики, статистики та економіки Кіровоградського державного педагогічного університету, доктор технічних наук, кандидат фізико-математичних наук Філєр З.Ю.