У межах презентації Музею були проведені перші екскурсії – з експозицією Музею відвідувачів знайомили викладачі кафедри інформатики: доцент О.Ф.Баранюк, старший викладач В.В.Котяк та викладач П.І.Андронатій. Цим повідомленням ми розпочинаємо ознайомлення з найбільш цікавими експонатами нашого Музею. Почнемо з того, що в колекції музею наявна обчислювальна машина 50-х років ХХ століття, яка люб’язно була передана нашими колегами з Кіровоградського Національного технічного університету.

Аналогова обчислювальна машина першого покоління МН-7(малогабаритна) була однією з найбільш поширених настільних АОМ. Розробка моделі завершена в 1955 році в СКБ-245. Вироблялася МН-7М на Пензенському заводі САМ (счетных аналитических машин). Завод випустив рекордну кількість моделей МН-7М.

МН-7М призначена для дослідження перехідних процесів і вибору параметрів у системах автоматичного регулювання, які описуються звичайними нелінійними диференціальними рівняннями до 6 порядку включно. Розв’язувальний блок моделі складався з 16 операційних підсилювачів, чотирьох змінних нелінійних блоків, комутаційного поля і панелі управління. В основний комплект установки входив також блок живлення, кабелі, комутаційні шнури і запасні деталі. Допускалася можливість поставки і додаткового комплекту, до складу якого був включений індикатор на електронно-променевій трубці. Вага такої машини складає майже 150 кг.

Саме на такій обчислювальній машині довелося у свій час працювати професору нашого факультету З.Ю.Філеру, коли він був ще старшим викладачем у Донецькому політехнічному інституті.

2345678910