21 жовтня вся світова спільнота відзначає Міжнародний день академічної доброчесності. Україна вперше долучилася до відзначення цього Дня у 2020 році. Українська наукова та освітня спільнота все більше звертається до питань академічної доброчесності та впровадження міжнародних академічних стандартів.

18 – 20 жовтня 2023 року відбулася серія заходів, які виявилися надзвичайно корисними для студентів спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти. Заходи були присвячені темі «Корупція та способи запобігання. Академічна доброчесність як спосіб протидії корупції».

123456789

Учасники заходу включали в себе як студентів спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології), так і викладачів (д.пед.н., проф. О.М.Трифонова, д.пед.н., проф. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко, к.пед.н. О.М.Щирбул, к.техн.н., доц. А.І.Ткачук), які обговорювали питання корупції та шляхи боротьби з нею. Головною метою заходу було підвищити усвідомлення стосовно наслідків корупції у сфері освіти та активної участі в унеможливленні корупційних проявів.

Під час дискусії, учасники розглянули витоки корупції що зі Стародавнього Єгипту, обговорили різні виміри корупції в освіті, від плагіату та підробки академічних документів до несправедливих оцінок та купівлі оцінок. Вони також розглянули ролі студентів, викладачів та адміністрації в запобіганні корупції.

Одним з центральних питань обговорення була академічна доброчесність та її значення як способу протидії корупції. Викладачі та гості заходу поділилися своїми досвідами щодо створення чесних та справедливих умов для навчання та оцінювання, а також наголосили на важливості відкритості та чесності в освітньому процесі.

Учасники заходів погодилися, що академічна доброчесність та відкритість у взаємодії між студентами, викладачами та адміністрацією є ключовими факторами в протидії корупції. Вони також визнали важливість постійної освіти та обміну досвідом для підтримання академічної доброчесності.

Заходи завершився позитивними настановами для всіх учасників щодо того, як кожен може сприяти створенню чесних та справедливих умов в сфері освіти та виступити проти корупції. Також ознайомили з наявною на сайті університету (https://cusu.edu.ua/ua/antykoruptsiini-zakhody/normatyvno-pravovi-akty) інформацією щодо запобігання корупції та запропонували пройти онлайн курс «Дослідження корупції: Як це працює?» (https://prometheus.org.ua/).

20 жовтня 2023 р. д.пед.н., проф. М.І.Садовий провів дискусію на тему «Що таке академічна доброчесність для сучасного студента?» для студентів спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології).

10

Серифікати:

Академічна доброчесність Бокатенко Михайло ЦТ21Б

Академічна доброчесність Іванов Кирило ЦТ21Б

Академічна доброчесність Кушка Роман ЦТ21Б

Ці заходи стали кроком до формування свідомого та відповідального підходу до освіти, в якому корупція не має місця.

Інформацію підготували д.пед.н., проф. О.М.Трифонова, д.пед.н., проф. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко