20 березня 2023 року відбудеться весняне рівнодення – в усіх точках поверхні Землі тривалість астрономічного дня дорівнюватиме тривалості ночі.

рис 1

Рис. 1

Весняне рівнодення є досить важливою віхою зміни сезонів. Саме з нього у більшості народів починався відлік весни, яка з кожним днем все впевненіше вступає у свої права. Саме тому наші предки з нетерпінням чекали цієї події, рахуючи дні до настання рівнодення після зимової темряви й холоднечі. Дата цієї події не є строго фіксованою.  

У дні рівнодення Сонце однаково освітлює північну і південну півкулі Землі (рис. 2). У цю дату тривалість дня на всій Землі дорівнює тривалості ночі.

рис 2

Рис. 2

 Рівноде́ння — момент часу, у який центр сонячного диску у своєму видимому русі екліптикою (зодіакальним колом) перетинає небесний екватор (його площина паралельна площині земного екватора). Проходячи через точку весняного рівнодення (т.γ на Рис.3), Сонце переходить з південної півкулі неба до північної.

Весняне рівнодення не має фіксованої дати - через різницю між календарним і астрономічним роком, і щорічно може зрушуватися на кілька годин. Але у високосний рік відбувається коригування, і рівнодення повертається на вихідну позицію. Залежно від року воно може бути 19, 20 або 21 березня. Цьогоріч центр Сонця перетне небесний екватор у неділю, 20 березня о 23 годині 24 хвилини за київським часом.

рис 3

Рис. 3

Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в  християнстві - обчислення дати Великодня. Правило звучить як «Великдень святкується першої неділі після повного місяця, що наступив після дня весняного рівнодення».

Проте обчислення Великодня за західним (Григоріанським) та східним (Юліанським) календарем використовують різні Пасхалії, що призводить до того, що одне й те ж правило призводить до різних дат. Більше того, сама реформа Юліанського календаря була зумовлена бажанням папи Римського Григорія ХІІІ зробити більш точною дату настання Великодня.

В таблиці наведено дати Великодня у на найближчі 5 років за Юліанським та Григоріанським календарями.

Дати великодня, 2023—2027 роки

за Григоріанським календарем

за Юліанським календарем

2023

9 квітня

16 квітня

2024

31 березня

5 травня

2025

20 квітня

20 квітня

2026

5 квітня

12 квітня

2027

28 березня

2 травня

Підготував доцент кафедри природничих наук і методик їхнього навчання О.В.Волчанський