Ось і завершилась планова виробнича практика для студентів групи КН19Б, які здобувають кваліфікаційний рівень бакалавра за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки».

Під час проходження практики студенти закріпили свої знання з ряду навчальних дисциплін, зокрема «Програмування веб-застосувань», «Розробка мобільних додатків», «Бази даних та інформаційні системи» та інші. Майбутні фахівці переконались у важливості соціальних навичок (soft skills), зокрема, навичок роботи у команді, спілкування із замовниками та клієнтами, відпрацювали навики використання тайм-менеджменту під час виконання реальних кейсів.

Але найбільш цікавим є досвід, отриманий під час практики. Про що ж говорять наші студенти?

Гриб Ірина: "Я проходила практику у ролі системного адміністратора. Наразі це дуже популярна посада, оскільки на кожному підприємстві потрібна людина, яка слідкує за комп’ютерами та їхнім оновленням.

Моїм завданням було проаналізувати комп’ютерне забезпечення ТОВ «ЕКЦ «Пропозиція», а також розробити пропозицію по його вдосконаленню. Загалом практика пройшла досить продуктивно, я навчилась багато новому, що допоможе в майбутньому працювати в цій сфері".

фото1

Мельніков Сергій: "Компанія "Onix-systems" має надзвичайно професійний колектив, з яким працювати приємно й цікаво. Керівництво та наставники були завжди готові допомогти та пояснити будь-які складнощі.

Також варто зазначити, що в компанії дуже гнучкий графік та можливість працювати здалеку. Це дозволило мені займатися іншими справами й розвивати свої професійні навички у зручний для мене час.

Загалом я дуже задоволений практикою в "Onix-systems", рекомендую цю компанію всім студентам, які шукають місце для розвитку своєї кар'єри в галузі програмування".

фото 2

Савченко Олександр: "Я проходив практику у ТОВ "Онiкс-Системз". Завдання полягало в розробці Android-додатку. Моя головна мета полягала в тому, щоб розробити зручну й ефективну програму, яка допоможе користувачам через телефон та його камеру легко знаходити шлях по визначених координатах. Розробка програми Android в середовищі Unity була для мене гарним досвідом. Я навчився проєктувати й розробляти програму з нуля, включаючи інтерфейс користувача і тестування".

Бондаренко Олександр: "Хотів би поділитися власним досвідом проходження практики у компанії ONIX Systems, де я працював над розробкою додатку для Android на Unity.

ONIX Systems - це відома компанія в галузі ІТ, яка спеціалізується на розробці мобільних додатків і програмного забезпечення для підприємств. Я був радий мати можливість пройти свою практику саме у цій компанії.

Мої обов'язки включали розробку додатку для Android на Unity. Проєкти на Unity я вже розробляв, але тільки для персональних комп'ютерів. Розробка додатку для Android була для мене цікавою та пізнавальною справою. Для мене ця практика - це цінний досвід роботи в IT-галузі".

Гриневич Сергій: "Моя виробнича практика проходила в ІТ-компанії "Онікс-Системз". Індивідуальне завдання, яке я отримав, полягало в тому, щоб створити front-end для онлайн-магазину. Воно було досить складним, оскільки потрібно було використовувати новий для мене фреймворк React, проте цікавим. Ця справа дала мені можливість з головою поринути у світ ІТ, а також зрозуміти що таке працювати з професіоналами, чому важливо бути серйозним та відповідальним. Завдяки практиці я зміг розширити свої наявні знання, закріпити отриману раніше інформацію, а також отримати розуміння того як працює внутрішня кухня сучасної IT-компанії".

Фудар Ярослав: "Я, студент групи КН19Б, Фудар Ярослав проходив виробничу практику в Голованівському РЕМ ПрАТ "Кіровоградобленерго" на посаді інженера з комп'ютерних систем. Керівник практики та інші працівники ставилися доброзичливо й у мене склалося приємне враження про колектив підприємства. Під час проходження виробничої практики виконував різні завдання: налаштування мережевого принтера, встановлення програмного забезпечення, індивідуальне завдання тощо. Особлива увага приділялася адмініструванню СКБД SQL Server. Таким чином, під час проходження виробничої практики я отримав важливий досвід роботи на підприємстві з доволі великим і сучасним парком комп’ютерної техніки".

Гавриленко Олександр: "Я проходив виробничу практику в аутсорс-компанії «Онікс-Системз», що зосереджена на розробці та підтримці програмного забезпечення на посаді Front end developer.

Оскільки моя посада передбачала створення публічної частини вебдодатків, отримав завдання розроблення дизайну вебсторінки засобами мов розмітки та каскадних стилів. Сама вебсторінка повинна була містити: header, footer, секцію з загальною інформацією, секцію "Про нас" та форму зворотного зв'язку.

По закінченню виробничої практики я отримав навички розробки вебзастосунків та роботи в команді, а також поглибив вже отримані знання в роботі з основними інструментами та технологіями фронтенд розробки".

Гацелюк Сергій: "На виробничій практиці в компанії ТОВ "Онікс-Системз" на посаді Junior Unity Developer отримав профільне завдання. Потрібно було створити застосунок з видом із задньої камери на телефоні з ОС Android і 3-д вказівником до пункту призначення. Отримав позитивні враження від практики, дізнався багато нового й отримав нові навички з роботою в середовищі Unity. Вирішив для себе й далі розвиватись у цій сфері".

фото 3

У підсумку засвідчуємо факт, що практика справила найкращі враження на наших студентів. Більшість здобувачів освіти мали можливість пройти практику в найуспішнішій  регіональній ІТ-компанії Onix, з якою ми плідно співпрацюємо тривалий час.

Сподіваємося, що здобуті практичні знання, професійні навички та вміння стануть в нагоді нашим студентам у майбутній професійній діяльності!

 

Підготували:

Доцент кафедри інформатики та ІТ О.Ф.Баранюк

Доцент кафедри інформатики та ІТ О.В.Присяжнюк