30 листопада 2022 року студенти І курсу спеціальностей Середня освіта (Географія), Туризм, Середня освіта (Біологія), Середня освіта (Хімія) та Середня освіта (Природничі науки) разом з кураторами кафедри природничих наук і методик їхнього навчання доцентом Зарубіною А.В., доцентом Терещенко О.В. та професором Дефорж Г.В. відвідали он-лайн екскурсію ГОЛОДОМОР 1921-1923 рр.: СТОЛІТНЯ ТРАГЕДІЯ. Екскурсію провів провідний науковий співробітник відділу інформації та використання документів Державного архіву Кіровоградської області, магістр факультету історії, бізнес-освіти та права, спеціальності Середня освіта (Історія та Географія) Юрченко Сергій Сергійович.

Ми дізналися багато нового, не відомого для себе. Здавалося, все наче знаєш про це горе, але все одно, кожного разу відкриваються нові факти, дані, статистика… Дізналися про три поняття: голод, голодування, Голодомор. Про три хвилі цієї трагедії: 1921-1923, 1931-1933, 1946-1947рр. Про епідемії холери й тифу, про закон «5 колосків», про виживання людей, про кількість тих, хто голодував (біля 8 млн.), кількість померлих. Про Американську адміністрацію допомоги (АРА) на чолі з Гербертом Гувером, про допомогу єврейських організацій. Про документи, списки дітей і дорослих, меню на тиждень, харчування людей в ті страшні часи.

Всі ми знаємо, які це були чорні дні для нашої України, але з кожним разом без сліз не можна на це дивитися і слухати… Пам’ятаймо, вічна пам’ять всім жертвам Голодомору…

Ми просто зобов’язані бути незламними, в пам’ять про них, про всіх загиблих і тоді і сьогодні… і перемогти! Обов’язково!

Дякуємо Державному архіву Кіровоградської області та особисто Сергію Сергійовичу Юрченку! До нових зустрічей і співпраці з Центральноукраїнським державним університетом ім. В. Винниченка!

0102030504060708091011121314

Інформацію надала професор Дефорж Ганна Володимирівна.