Чи знаєте ви, що таке STEM? Сучасна технологія? Не лише! Це нова освіта!

У закладах загальної середньої освіти усе частіше запроваджують навчання робототехніки та STEM. Сучасний вчитель повинен знати та вміти впроваджувати нові підходи. Саме тому на факультеті завжди приділяється увага наближенню змісту навчальних дисциплін до реального життя, посиленню практичної спрямованості освітнього процесу.

18 листопада студенти факультету математики, природничих наук і технологій відвідали STEM центр Комунального закладу «Ліцей «Науковий» Міської ради міста Кропивницького».

Екскурсія була організована за ініціативи в. о. завідувача кафедри природничих наук і методик їхнього навчання професором Ірини Володимирівни Сальник, підтримана директором ліцею, доктором педагогічних наук Наталею Юріївною Чередніченко та зібрала бакалаврів і магістрів спеціальностей Середня освіта (Фізика), Середня освіта (Математика), Середня освіта (Природничі науки) та Професійна освіта (Цифрові технології).

Студентів і викладачів радо зустріли в закладі освіти. З особливостями роботи STEM центру, його матеріальним забезпеченням, цікавими ідеями, які втілюються в життя в цій лабораторії учнями ліцею, усіх присутніх ознайомив Олександр Васильович Мажара – учитель фізики та інформатики, керівник лабораторії та випускник ЦДПУ ім. В. Винниченка.

Лабораторія STEM – це цікавий світ, в якому є комплекти з робототехніки, мікроелектроніки, 3D принтери та 3D сканер, 3D ручки та поле для роботів, віртуальні окуляри, програмовані швейні машинки та програмований пристрій для випилювання, фотолабораторія тощо. Тут навчаються учні з 5 класу! Тому, підготовка вчителя здатного працювати в такому середовищі, який володіє знаннями фізики, вміє програмувати та проєктувати – важливе завдання сучасної вищої педагогічної освіти.

Під час заходу студенти мали можливість не лише ознайомитись із наявними приладами, а й взяти участь у їх використанні в різних локаціях. Присутні також змогли познайомитись з талановитим учнем 9 класу ліцею Артемом Жерновим, який продемонстрував власний проєкт – робот – маніпулятор – над розробкою якого він працює.

І студенти, і викладачі, які були присутні (проф. М.І.Садовий, доц. Ю.В.Бутузова, доц. І.В.Лупан, доц. О.М.Трифонова, ст.викл. Д.В.Соменко) отримали не лише задоволення, а й цікавий та корисний досвід, розуміння того, як розвивається сучасна освіта, якими навичками повинен володіти сучасний учитель.

Висновок однозначний: такі зустрічі повинні продовжуватись і така домовленість вже є! Дякуємо нашим стейкхолдерам!

1234567891011121314151617181920212223242526

 

Інформацію підготувала І.В.Сальник. Фото Ю.Ю.Максимова та О.М.Трифонової.