27 жовтня 2022 р. на кафедрі основ виробництва та дизайну в режимі онлайн відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «ДИЗАЙН-ОСВІТА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ», участь у якій взяли викладачі та студенти кафедри технологічної та професійної освіти.

У роботі конференції узяли участь понад 300 осіб – науково-педагогічні працівники понад двадцяти закладів вищої освіти України та п’ятьох іноземних закладів освіти: провідні науковці у сфері дизайну, професорсько-викладацька спільнота закладів вищої освіти, митці, художники, дизайнери, мистецтвознавці, культурологи та широке коло здобувачів вищої освіти на бакалаврському, магістерському та освітньо-науковому рівнях з різних куточків України.

1

Відкрили конференцію та привітали учасників Марина Вікторівна Гриньова – доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка та Василь Васильович Фазан – доктор педагогічних наук, доктор теологічних наук, професор, проректор з наукової роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Валентина Петрівна Титаренко, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, декан факультету технологій і дизайну, зазначила, що в умовах сьогодення важливо підтримувати тісні наукові зв’язки і такі конференції сприяють удосконаленню підготовки майбутніх фахівців.

Євген Володимирович Кулик, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри основ виробництва та дизайну, також привітав учасників конференції та окреслив напрями її роботи.

2

Людмила Олександрівна Чистякова, доктор педагогічних наук, доцент кафедри технологічної та професійної освіти виступила з привітальним словом до організаторів та учасників конференції, а також доповіла про особливості формування екологічної компетентності студентів при вивченні курсів з еко-дизайну.

З доповідями на секційних засіданнях виступили викладач кафедри технологічної та професійної освіти Оксана Віталіївна Абрамова, кандидат педагогічних наук, доцент, а також студенти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології), 015 Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості).

3

У виступах учасників конференції були окреслені особливості реформування дизайн-освіти з урахуванням сучасних наукових підходів, педагогічних технологій та досягнень, презентовані наукові дослідження зі спрямованістю творчості на екологізацію та екоестетику; широке застосування досягнень українського етнодизайну, а також можливостей комп’ютерних технологій, сучасних матеріалів, пов’язаних із нанотехнологіями й мікроелектронікою тощо, в дизайн-проектній діяльності.

Інформацію підготувала доцент Л.О.Чистякова