27 жовтня 2022 року на базі кафедри математики та методики її навчання продовжив свою роботу науково-методичний семінар «Актуальні проблеми навчання математики, інформатики та економіки».

У семінарі взяли участь члени кафедри математики та методики її навчання та близько 50 вчителів математики з різних областей України.

Фото 1

Учасників семінару «Актуальні проблеми навчання математики, інформатики та економіки» привітала голова цього засідання семінару доцент кафедри математики та методики її навчання, кандидат педагогічних наук Наталія Михайлівна Войналович, яка побажала успішної та корисної роботи усім присутнім.

Спікером засідання семінару стала Ізюмченко Людмила Володимирівна – вчитель алгебри та геометрії, учитель вищої категорії, учитель-методист, Відмінник освіти, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри математики. Л.В. Ізюмченко представила доповідь на тему «Досвід залучення учнів профільних та допрофільних класів до наукової роботи» на базі ліцея «Престиж» міста Києва.

 У вступній частині Л.В. Ізюмченко зазначила, що, коли ми говоримо про науково-дослідницьку діяльність учнів, то маємо на увазі насамперед дослідження, які здійснюють учні під керівництвом вчителів: учитель формулює цікаву для учня математичну задачу, яка відповідає віку дослідника; пропонує допомогу у виборі науково-популярної та методичної літератури з теми; допомагає в опануванні теоретичних викладок та отриманні певних практичних навичок реалізації завдання тощо.

Проте можливий і інший сценарій, зокрема, наприклад, коли учень знаходить поза школою цікаву для нього задачу, звертається до учителя, який допомагає учневі знайти один із способів розв’язання задачі, доступний учневі, а потім учитель пропонує незнайомий учневі метод, який приводить до розв’язання і цієї задачі, і великого спектру інших задач, далеких від стартової задачі.

Далі Л.В. Ізюмченко поділилася саме таким досвідом роботи у передпрофільному 9-му класі з математичним ухилом ліцея «Престиж» міста Києва. Зокрема, продемонструвала серію задач та їх розв’язання, акцентуючи увагу на конкретних дослідженнях учнів ліцея «Престиж».

Фото 2Фото 3Фото 4Фото 5Фото 6Фото 7Фото 8Фото 9Фото 10Фото 11

Серед досліджень учнів спікерка особливо виділила наступні:

  1. Застосування методу координат в конкурсних математичних задачах.
  2. Моделювання розв’язування текстових задач.
  3. Діофантові рівняння та їх системи у конкурсних задачах.
  4. Метод невизначених коефіцієнтів у конкурсних алгебраїчних задачах.
  5. Теореми Чеви, Менелая та ван Обеля у метричних геометричних задачах.
  6. Застосування теореми косинусів.
  7. Прогресії у конкурсних математичних задачах.
  8. Застосування різних методів розв’язування задач з параметром.

Фото 12

Насамкінець Л.В. Ізюмченко ознайомила учасників семінару з системою нарахування стипендій учням ліцею за високі досягнення у навчанні, інформацією стосовно кількості стипендій і зазначила, що лише одиниці з усіх учнів ліцея кожного року не отримують стипендію:

Фото 13

По закінченню доповіді Л.В. Ізюмченко учасники семінару жваво обговорили запропоновану тему, шляхи подальшого розвитку шкільної науки та висловили вдячність спікеру нинішнього засідання науково-методичного семінару.

Голова другого у цьому навчальному році засідання семінару доцент кафедри математики та методики її навчання, кандидат педагогічних наук Наталія Михайлівна Войналович запросила науковців, вчителів, студентів та усіх бажаючих до участі у роботі наступного засідання науково-методичного семінару «Актуальні проблеми навчання математики, інформатики та економіки», який відбудеться 24 листопада 2022 року!

Кафедра математики та методики її навчання