У понад 100 країнах світу двічі на рік переводять стрілки годинників: навесні – на годину вперед, а восени – на годину назад.

Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3 годині, а перехід на зимовий час – в останню неділю жовтня о 4 годині. У 2022 році перехід на зимовий час припадає на 30 жовтня.

Яка ж користь від переходу на літній час?

Першим таку ідею запропонував у 1784 році один з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки Бенджамін Франклін, щоб зекономити запаси свічок. Людина прокидається зазвичай на початку світлового дня, а лягає спати значно пізніше, ніж заходить Сонце. Переведення годинника на годину вперед сприяє ефективнішому використанню денного світла.

рис 1

Узимку такий ефект не спостерігаємо, бо Сонце сходить пізніше за звичний час пробудження людей, і те, що зекономимо ввечері, утратимо вранці. Тут доцільніше повертатися до поясного часу, який є більш близьким до природного (сонячного) часу, у народі його називають «зимовий».

У системі поясного часу вся поверхня Землі розділена на 24 часових пояси. У межах поясу час однаковий і дорівнює сонячному часу його центрального меридіану.

рис 2

Піонером запровадження літнього часу стала Німеччина: під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року, перевели стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 р. – на годину назад. Невдовзі такі ж зміни запровадила Велика Британія. 19 березня 1918 року Конгрес США на період війни запровадив літній час з метою заощадження палива, що використовувалося для генерації електричного струму.

Більшість країн (серед них й Україна) за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН датою переходу на літній час обрали останню неділю березня, а датою повернення на стандартний час – останню неділю жовтня.

Поза межами Європи є різні традиції щодо дати переходу на літній час і назад. У США, наприклад, розширюють період дії літнього часу на кілька тижнів порівняно з європейським варіантом.

Щоб показати свою відмінність від інших цивілізованих країн, Росія та її союзники в 2011 році відмовилися від системи літнього часу. 2011 року президент Росії Д. Медведєв видав указ, згідно з яким після переходу на літній час у березні 2011 р. подальші переведення годинника були скасовані. Таким чином, у багатьох місцевостях Росії час відрізняється від сонячного приблизно на 2 години протягом усього року. 16 вересня 2011 р. аналогічну постанову ухвалила Рада Міністрів Республіки Білорусь.

рис 3

Спроба влади Януковича запровадити такий самий порядок обчислення часу в Україні виявилася невдалою. 20 вересня 2011 за постанову про відміну системи літнього часу в Україні проголосували 266 народних депутатів, але після критичних виступів громадськості постанову було визнано такою, що втратила чинність. Це повернуло Україну до європейського часу.

Отже, у найближчу неділю (30 жовтня) дружно переводимо годинник на годину назад і отримуємо змогу на годину довше поспати у понеділок зранку.

рис 4рис 5 

Підготував доцент кафедри природничих наук і  методик їхнього навчання О. В. Волчанський