4Народився Олексій Миколайович 10 вересня 1946 року.

З 1965 року пов’язав своє життя з Кіровоградським державним педагогіч­ним інститутом: спочатку студент фізико-математичного факультету, потім з 1969 року асистент кафедри елементарної математики. Три роки (1973–1976 рр.) навчався в аспірантурі Київського педінституту ім. М. Горького. У 1979 році в Інституті математики АН УРСР захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Диференціальні рівняння та математична фізика». Тема дисертації та подальших наукових досліджень – асимптотичні методи в лінійних системах інтегро-диференціальних рівнянь. По закінченню навчання в аспірантурі повернувся на кафедру математичного аналізу КДПІ, де спочатку працював старшим викладачем, а потім доцентом. Був заступником декана (1981–1988 рр.), деканом фізико-математичного факультету (1988–1992 рр.), завідувачем кафедри математики (1995–2000).

В університеті О. М. Вороний викладав «Математичний аналіз», спецкурс «Задачі математичних олімпіад» та ін., керував педагогічною практикою студентів, курсовими та дипломними роботами.

На тему наукового дослідження Олексій Миколайович опублікував близько 20 робіт, основні результати поміщені в журналах «Доповіді АН УРСР», «Українському математичному журналі», «Дифференциальных уравнениях», «Известиях вузов» та навчальному посібнику «Асимптотические методы в дифференциальных и интегро-дифференциальных уравнениях» (співавтори М. І. Шкіль та В. М. Лейфура).

5За методичними напрямками його досліджень: шляхи підвищення навчально-виховного процесу з математики та організація інтенсивної математичної підготовки обдарованих школярів Кіровоградщини опубліковано більше 40 робіт. Це, зокрема, методичні розробки: для студентів «Метрические пространства», для учнів і вчителів «Деякі задачі математичних олімпіад», «Кіровоградські математичні олімпіади школярів 2000–2008 рр.», статті в журналах «У світі математики», «Математика в школі» та ін.

Вороний О.М. систематично читав лекції на курсах підвищення кваліфікації вчителів математики в комунальному закладі «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», був членом журі, експертом на обласному етапі Всеукраїнських олімпіад з математики, проводив велику науково-методичну роботу серед учителів та учнів міста, працював з «малими академіками» Кіровоградського відді­лення Малої академії наук України.

Багато молодих науковців та вчителів завдячують Олексію Миколайовичу своїм становленням та професійним ростом, десятки вчителів вивчають та використовують у своїй роботі його передовий педагогічний досвід.

Він назавжди запам’ятається в історії факультету як принциповий, вимогливий, мудрий керівник, видатний математик, педагог, ВЧИТЕЛЬ.

Світла пам’ять Олексію Миколайовичу!

Доцент кафедри математики та методики її викладання Яременко Л.І.