20 травня 2022 року в онлайн-форматі відбувся щорічний VII Всеукраїнський науково-методологічний семінар з історії освіти «Педагогічна біографіка та біографістика в сучасному науково-інформаційному просторі». Організатором семінару традиційно виступив відділ педагогічного джерелознавства та біографістики державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського (м. Київ). Метою проведення науково-методологічного семінару є осмислення сучасних і розроблення нових підходів до здійснення досліджень з історії вітчизняної та зарубіжної освіти, сприяння науковцям у реалізації дослідницьких завдань для одержання нового історико-педагогічного знання, популяризація історії освіти/педагогіки як важливого складника фахової підготовки освітян, підвищення їхньої кваліфікації.

Біографіка – це міждисциплінарна наука, яка об’єднала істориків, педагогів, філологів, музейних та бібліотечних працівників. У семінарі взяли участь відомі науковці з усіх регіонів України. Особливо приємно було бачити науковців із Харкова, Херсону, Києва, Бучанського району, Бердянська. Частина доповідачів зараз перебуває в Польщі. Для участі в семінарі було надіслано 115 тез, авторами яких є 28 докторів наук, 50 кандидатів наук, аспіранти, здобувачі освіти, музейні, бібліотечні працівники.

Наш регіон і університет представляли науковці кафедри фізики, біології та методик їхнього навчання, факультету математики, природничих наук та технологій  – доктор педагогічних наук, професор Н.А. Калініченко та доктор історичних наук, професор Г.В. Дефорж.

Загалом семінар зібрав більше 60 учасників, які підготували актуальні доповіді, що викликали  значний  інтерес та жваве обговорення. Також була окреслена нова тематика майбутнього науково-методологічного семінару 2023 року.

Представники від ЦДПУ імені В.Винниченка щиро дякують організаторам та модераторам семінару, бажають їм мирного неба над головою, перемоги та нових проєктів.

1234567891012131415

Матеріали надали професор Калініченко Н.А., професор Дефорж Г.В.