7–10 лютого 2022 року проходила І Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія», у якій взяли участь студенти спеціальностей Професійна освіта (Комп’ютерні/Цифрові технології) та Середня освіта (Природничі науки) (групи КТ18Б, КТ19Б-С, КТ19Б, ЦТ20Б-С, ЦТ20Б, ПН19Б), а також викладачі кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності (д.пед.н. М. І. Садовий, к.пед.н. Д. В. Соменко) та кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання (д.пед.н. О. М. Трифонова), аспірант кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання (А. В. Бевз).

Конференція відбулась за сприяння Комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, Центру інноваційних технологій навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» та громадської організації «Вікімедіа Україна».

Метою конференції стало об’єднання зусиль освітян, правоохоронців, представників громадських організацій та державних органів різних областей України щодо осмислення, виявлення та поширення ефективних практик, які сприяють забезпеченню безпеки дітей в інтернеті, а також розвитку кіберграмотності педагогічної спільноти.

Науково-практична конференція працювала за такими напрямами:

  1. Соціально-педагогічний вимір поняття «права дитини в Інтернеті».
  2. Соціально-педагогічний вимір понять «цифрові сліди», «цифрові тіні».
  3. Створення якісного безпечного україномовного контенту в мережі Інтернет: тренди, ролі, можливості.
  4. Технологічні інструменти та рішення формування безпечного інтернет-простору дитини.
  5. Розвиток кіберграмотності педагога.
  6. Соціальна профілактика правопорушень дітей у кіберпросторі.
  7. Особливості виявлення, фіксації та розкриття правопорушень, вчинених відносно дітей з використанням мережі Інтернет.

Синхронно у вигляді онлайнової панельної дискусії учасники науково-практичної конференції (працівники закладів освіти, представники громадських організацій, правоохоронних та інших державних органів, інші зацікавлені особи) висловили свої думки стосовно запропонованих до розгляду проблем.

Доповіді зацікавили студентів та спричинили активне обговорення. актуальних питань безпеки дітей в інтернеті. Маємо надію, що отримана інформація сприяла розвитку цифрової компетентності всіх учасників конференції.

123изображение viber 2022 02 08 22 08 57 558изображение viber 2022 02 08 22 08 58 050Безымянный1 2Безымянный6

Інформацію підготували ст. викл. Д. В. Соменко та доц. О. М. Трифонова