Щороку з 7 до 17 грудня на нічному небі можемо спостерігати один з найбагатших метеорних потоків північної півкулі Землі з великою кількістю дуже яскравих метеорів – Гемініди. Він виникає завдяки тому, що Земля в грудні проходить через рій дрібних частинок, викинутих у космос, найбільш імовірно, астероїдом 3200 Фаетон. Швидкість метеорів становить 35 км/с. Частинки рою підходять досить близько до Сонця (перигелійна відстань 0.14 а. о.).

Період найбільшої активності Гемінід цьогоріч настає в ніч з 13 на 14 грудня.

фото 1

Фото1. Вигляд метеорного потоку

Радіант Гемінід після 20-ї години почне підніматися в небі та близько півночі опиниться на найвищій лінії  над горизонтом.

Свою назву Гемініди отримали від сузір'я Близнюків (лат. Gemini). Радіант (уявна точка, з якої розлітаються метеори) розташований поблизу яскравої зорі цього сузір'я – Кастор (фото 2). Цю ділянку небесної сфери видно в грудні протягом усієї ночі, тому спостерігати метеори можна звечора до ранку.

фото 2

Фото2   Радіант Гемінід

Гемініди – не дуже швидкі яскраві метеори білого кольору. Особливість потоку – велика кількість болідів з блиском -5m (зоряна величина) і вище. Астрономи починають реєструвати боліди Гемінід з кінця листопада до початку грудня.

фото3

Фото 3. Яскравий болід від метеорного потоку Гемінід

Перші дослідження цього метеорного потоку учені Англії та США здійснили ще в 1862 році. Зазвичай джерелом метеорних потоків бувають хвости комет. Цікаво, що на відміну від більшості інших метеорних потоків, прабатьком Гемінід є не комета, а об'єкт, названий 3200 Фаетон (3200 Phaethon). Він був відкритий у 1983 році за допомогою американського інфрачервоного космічного телескопа Infrared Astronomical Satellite. 3200 Фаетон не є кометою, оскільки в нього немає ні коми, ні хвоста. Його відносять до списку малих планет

фото 4

Фото 4. Орбіта малої планети 3200 Фаетон (3200 Phaethon)

У ніч максимуму активності Гемінід на темному, не засвіченому міськими вогнями небі, можна побачити до 100 метеорів на годину. Найбільш сприятливий час для спостережень – після 3:00, коли Місяць уже зайде за обрій. Сподіваємось, що спостереження подарують нам багато яскравих метеорів, чиї шляхи перетнуть майже все небо.

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше від 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри  – болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі, називається метеоритом.

Фото 5

Фото 5. Експозиція метеоритів. Астрономічний центр Північнотехаського університету (США, 2011 р.).

 Інформацію підготував доцент кафедри фізики, біології  та методик їхнього навчання О. В. Волчанський