Метеорний потік Леоніди, який щороку підсвічує нічні небеса в листопаді, цього року найкраще видно з 14 по 21 листопада. Максимум «зорепаду» припаде на 17 листопада. Але окремі метеори можна спостерігати вже починаючи з 10 листопада. Леоніди не покидатимуть небо над нами до кінця нинішнього місяця. Кількість метеорів у пік зорепаду, 17 листопада, може досягти 20 одиниць на годину. З історії відомо, що в 1966 році цей показник становив 150 тисяч метеорів на годину!!!

Метеори  є невеликими частинками міжпланетної речовини розміром від піщинок до горошин. Вони входять до земної атмосфери на швидкості близько 70 кілометрів на секунду і практично миттєво згорають, залишаючи в небі яскравий слід.

рис 1

Рис 1

Леоніди отримали свою назву від латинської назви сузір'я Лева, у якому розташований радіант метеорного потоку (уявна точка на небі, де перетинаються траєкторії метеорів). На Рис. 2 наведено положення радіанта метеорного потоку Леоніди 16 листопада о 23 годині. У цей час він знаходитиметься у східній ділянці зоряного неба приблизно під сузір’ям Великої Ведмедиці.

рис 2

Рис.2.

Леоніди зажили слави як найпотужніший регулярний метеорний дощ, інтерес до них зростає ще й тому, що один раз на 33 роки спостерігаються надзвичайно рясні дощі, які утворюють справді величне видовище. У пікові роки дощі можуть складатися з тисяч метеорів на годину. Потужні дощі цього потоку спостерігалися в 1698, 1799, 1833, 1866, 1966, та 2001 роках.

Як і більшість метеорних потоків, Леоніди спричинені проходженням Землі через залишки кометного хвоста. Комета, наближаючись до Сонця, нагрівається, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частинки льоду та пилу, які під дією сонячного вітру трохи віддаляються від самої комети, залишаючись поблизу її орбіти.

рис 3

Рис.3.

Коли Земля на своєму шляху навколо Сонця зустрічається з цими частинками, вони проникають до атмосфери і прокреслюють яскраві лінії.

рис 4

Рис.4.

Потік Леоніди відбувається щороку, коли Земля входить до пилового сліду комети Темпеля-Туттля, яка перетинає орбіту Землі кожні 33 роки, додаючи запас частинок.

рис 5 Рис.5.

Найбільш рясні потоки востаннє спостерігалися в 1966 та 2001 роках. На світлині: нижче бачимо метеоритний дощ потоку Леоніди, що пройшов у 2001 році в Японії. Це зображення-композиція з 34 фото, які були отримані менш ніж за дві хвилини

рис 6

Рис.6.

Інколи можна спостерігати  вогняні кулі - боліди.

рис 7

Рис.7.

Пік активності цьогоріч припадає в ніч з 16 на 17 листопада. Астрономи прогнозують близько 20 метеорів на годину під часу піку.

Спостереження за цим небесним явищем буде ускладнене тим, що наш природний супутник, Місяць, перебуватиме в стадії, близької до повномісяччя.

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри  — болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі, називається метеоритом.

Підготував доцент кафедри фізики, біології  та методик їхнього навчання О. В. Волчанський