Затемнення побачить Європа, Скандинавія, частина України, північний захід і північ Росії. Повна фаза затемнення триватиме 2 хвилини 47 секунд.При цьому можна спостерігатисонячну корону. Сонячну корону буде видно над Північним Льодовитим океаном за 260 км на північ від Фарерських островів.

У всіх цих місцях буде закрита лише частина Сонця. Так, у Львові максимальна фаза часткового затемнення буде 59% (така частина диску Сонця буде закрито Місяцем), у столиці – 52%.  Кіровоград – 56%. 

1 32

Повне сонячне затемнення         Кільцеподібне сонячне затемнення                         Часткове сонячне затемнення  

У Кіровограді сонячне затемнення спостерігатимемо як часткове

Початок часткового затемнення 11.09

Максимальна фаза затемнення 11.46

Кінець часткового затемнення   12.21

 

Повні сонячні затемнення, видимі в Україні:

11 серпня 1999 Останнє Повне затемнення Сонця 20 століття, в Україні спостерігалось як часткове (в Криму — до 94%).

1 серпня 2008 Повне затемнення Сонця в Україні видно як часткове затемнення.

20 березня 2015 Повне затемнення Сонця в Україні та Польщі це затемнення видно як часткове

12 серпня 2026 Наступне Повне затемнення Сонця, видиме в Європі.

Повні сонячні затемнення в одній місцевості справді повторюються дуже рідко: у середньому один раз за триста років. Останнє повне затемнення Сонця, що видно на Кіровоградщині 30 червня 1954  року.

Дивитися на Сонце прямо - не можна. Навіть якщо лишається лише тоненька скибочка сонця, цього буде достатньо, аби спалити сітківку. Без належного захисту очей, ви ризикуєте отримати незворотні ушкодження, що можуть призвести навіть до сліпоти.

Не потрібно використовувати звичайні сонячні окуляри. Вони не дадуть очам достатньо захисту. Спеціалісти кажуть, що є кілька способів спостерігати сонячне затемнення безпечно і рекомендують проекції, фільтри або телескопи, оснащені сонячними фільтрами. Підійде світлофільтр зварювальника.

Крім сонячних існують місячні затемнення (Земля кидає тінь на Місяць). В цьому році 28 вересня побачимо повне місячне затемнення.

Спостерігач, що мешкає в одному місці, може бачити протягом свого життя багато місячних затемнень і жодного сонячного. Багаторічні спостереження затемнень довели, що місячні й сонячні затемнення відбуваються із періодом 18 років, 11 днів і трохи менше 8 годин. Цей період називається саросом. За один сарос відбувається 28 місячних і 43 сонячних затемнення (із них — 15 часткових, 15 кільцеподібних й 13 повних).

45

Схема сонячного затемнення        Схема місячного затемнення

67