18 вересня відбувся обласний етап чемпіонату ІСРС-UKRAINE-2021, який є частиною Студентської першості світу з програмування ІСРС у південно-східній Європі.

У цьому сезоні участь у змаганнях взяли три команди факультету математики, природничих наук та технологій: CUSPU_team, до складу якої увійшли студенти групи КН18б (спеціальність «Комп’ютерні науки») Максим Грицун, Ігор Владковський та Єгор Клименко; CUSPU_KN19 у складі студентів групи КН19б (спеціальність «Комп’ютерні науки») Микити Шилова, Олександра Гаврилюка та Сергія Гацелюка; CUSPU_return_NULL&No_Name, яку представляли магістранти Євгеній Москальов (спеціальність «Комп’ютерні науки») та Євген Іванов і Роман Гаврюшенко (спеціальність «Математика та інформатика»).

Команда CUSPU_return_NULL&No_Name найбільш досвідчена. Вона сформована з учасників, які в попередні роки входили до складу інших колективів (CUSPU_return_NULL та CUSPU_ No_Name). Хлопці об’єдналися та, розв’язавши чотири задачі з дванадцяти, змогли перемогти на обласному етапі й посісти сьому сходинку серед університетських команд Центрального регіону.

Дуже шкода, що не долучилися до змагань студенти другого та першого курсу, адже в попередні роки на початковому етапі університет представляло до дев’яти колективів, до того ж щороку зростає кількість учасників світової першості. Так, у відборах сезону 2020–2021 рр., фінальний етап яких відбудеться 1–6 жовтня, взяли участь 58 963 команди із 3 406 університетів зі 104 країн світу. Крім того, участь у студентських змаганнях (олімпіадах, конкурсах, хакатонах) – це корисний і цікавий досвід, а почасти й перепустка до майбутньої успішної кар’єри. Усі наші випускники, які в студентські роки пройшли цей конкурсний шлях, зараз є успішними фахівцями, мають гарну роботу.

Користуючись нагодою, привітаймо Романа Осауленка, учасника команди KSPU-1 сезонів 2010–2011 та 2011–2012 рр., а нині асистента кафедри математичної фізики та диференціальних рівнянь НТУУ-КПІ імені Ігоря Сікорського, з успішним захистом дисертації  на здобуття ступеня кандидата фізико-математичних наук.

Звичайно ж, успіх справи залежить не від кількості учасників змагань, а від підготовки та волі до перемоги. Незважаючи на те, що нашим програмістам довелося змагатися з одинадцятьма командами технічного університету на їхньому «полі» – у комп’ютерних класах кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, – їм удалося вибороти перше (CUSPU_return_NULL&No_Name) та третє (CUSPU_team) місце, розв’язавши відповідно чотири та три задачі. Друге місце посіла команда CNTU_RANDOM Центральноукраїнського національного технічного університету, яка випередила команду CUSPU_team за штрафами. Виступ команди CUSPU_KN19 був також результативним: гравці розв’язали дві задачі й опинилися в середині турнірної таблиці, але потрапити в призери цього разу, на жаль, їм не вдалося L… Слід зазначити, що серед усіх учасників відборів в Україні – а це більше як 800 студентських та шкільних команд, що змагалися на понад 50 майданчиках, – тільки 54 команди подолали поріг у 5 задач (детальніше тут).

На 16 жовтня заплановано проведення другого (регіонального) етапу олімпіади. Дві наші кращі команди братимуть у ньому участь. Побажаємо їм якісної підготовки, міцного здоров’я та подальших успіхів у навчанні.

Сподіваємося, здобутки наших досвідчених команд надихнуть студентів молодших курсів і в наступному сезоні університет буде представлено більш потужно.

123 cuspu returnNULL4 cuspu kn195 cuspu team6 всi cuspu7 учасники област

Інформацію підготувала доцент кафедри математики, статистики та інформаційних технологій Ірина Лупан