На факультет математики, природничих наук та технологій завітали з екскурсією учні 5–10 класів НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад – позашкільний центр» Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області. Організували цей захід класний керівник 10 класу Ю. М. Александрова й учитель хімії, біології та природознавства О. О. Бережний, випускник ЦДПУ ім. В. Винниченка 2020 року, а нині студент  ІІ курсу магістратури, що навчається на освітній інтегрованій програмі «Середня освіта (Природничі науки)».

На факультеті учнів радо вітали науково-педагогічні працівники кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання: доктор педагогічних наук, професор Н. В. Подопригора, кандидат хімічних наук, доцент О. В. Терещенко  та старший лаборант К. А. Ляшок 

фото 1

Проф. Н. В. Подопригора та учні  5–10 класів НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад – позашкільний центр» Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області на порозі природничо-географічного корпусу університету

Учні мали змогу ознайомитись зі спеціальним обладнанням навчальних лабораторій аналітичної хімії, загальної та неорганічної хімії, органічної хімії та фізколоїдної хімії: ph-метрами, фотоелектроколориметром, аналітичними вагами. Діти отримали цікаві і незабутні враження від знайомства зі спеціальними методами дослідження хімічних властивостей речовин, з якими вони постійно стикаються в побуті – якості води, дитячих іграшок, мила, шампунів, кави тощо.

фото 4

У лабораторії загальної та неорганічної хімії з О. В.Терещенко

фото 3

У лабораторії органічної та фізколоїдної хімії
фото 5
У лабораторії аналітичної хімії з Катериною Ляшок

Учні із зацікавленістю оглядали осучаснений кабінет методики навчання природничих наук, оснащений мультимедійною технікою та цифровим обладнанням для демонстрації і виконання шкільних дослідницьких завдань з хімії. Надзвичайний інтерес викликав сенсорний мультимедійний планшет, який виконує всі функції телевізора, мобільного телефону і комп’ютера: має вихід до мережі Інтернет, надає доступ до всіх відомих інформаційних ресурсів та забезпечує інтерактивну діяльність усіх учасників освітнього процесу в дистанційному режимі.

фото 9

Мультимедійний планшет у кабінеті методики навчання природничих наук

У дворі біологічного корпусу університету учнів зустріла старший лаборант М. О. Пінчук, яка розповіла учням про мешканців живого куточка, особливості їхнього харчування та утримання. Найбільший подив викликав чудернацький вигляд невеличкої черепашки – далекосхідного тріонікса (Pelodiscus sinensis), – який був чомусь не в гуморі: затято опирався, кусався і дряпався, коли гості гості хотіли з ним побавитися. До речі, тріонікса неможливо тримати в руках без захисних рукавичок. Шия в черепашки такої довжини, як і тіло, і якщо тримати її за панцир, то цілком можливо, що тварина дотягнеться і вкусить нападника.

фото 2

Зелений куточок біологічного корпусу університету

Щоб познайомития з навчальними базами практик з хімії, учні попрямували до наших стейкхолдерів – Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. У криміналістичному центрі вони мали змогу оглянути основні локації – відділи дактилоскопії, вибухотехнічний, біологічних досліджень, фізико-хімічних досліджень, балістики. Приємно було спостерігати захоплені обличчя дітей, які відчули себе справжніми криміналістами.

фото 7

Зустріч із стейкхолдерами, на базі навчальних практик з хімії

Щасливі діти ще довго ділилися незабутніми враженнями. І це є підтвердженням того, що разом ми робимо добру й потрібну справу – навчаємо та виховуємо.

фото 6

Селфі з організатором зустрічі Олексієм Бережним

До нових зустрічей, друзі! Чекаємо вас студентами нашого університету!!!

Інформацію підготували доцент О.В. Терещенко  та магістрант О.О. Бережний