20 травня 2021 року за ініціативи та активній участі Студентської ради фізико-математичного факультету відбувся традиційний флешмоб до Дня вишиванки. В умовах карантинних заходів, з дотриманням соціальної дистанції, та під запальну пісню Ірини Федишин "Україна (Це моя земля)" представники різних груп багатьох спеціальностей нашого факультету у весняному танці біля 7-ми поверхового корпусу ЦДПУ ім. В.Винниченка відсвяткували Всесвітній День вишиванки.

Флешмоб до Дня вишиванки Фото 01Флешмоб до Дня вишиванки Фото 02Флешмоб до Дня вишиванки Фото 03Флешмоб до Дня вишиванки Фото 04

Кожен третій четвер травня в Україні відзначається це різнобарвне і красиве міжнародне свято, яке було започатковане ще у 2006 році студентською молоддю Чернівецького університету імені Юрія Федьковича для популяризації носіння українського етнічного одягу.

Флешмоб до Дня вишиванки Фото 05Флешмоб до Дня вишиванки Фото 06Флешмоб до Дня вишиванки Фото 07Флешмоб до Дня вишиванки Фото 08

Українська вишиванка в усьому світі, нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Флешмоб до Дня вишиванки Фото 09Флешмоб до Дня вишиванки Фото 10

Українська вишиванка зберігає історію і традиції нашого народу. Вишиті сорочки здавна допомагали українцям зберегти свою ідентичність.

Наша вишиванка є національною святинею України, що символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь – зв’язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігаючи як безцінну реліквію. У 2021 році це свято також присвячене проблемам української етнічної музики.

Флешмоб до Дня вишиванки Фото 11Флешмоб до Дня вишиванки Фото 12

Усе навколо завмирає,

Коли вдягаю вишиванку.

Лиш серце радісно палає,

Мов промінь сонця на світанку.

Коли вдягаю вишиванку,

Немов в любові признаюся

Своїй країні ніжно й палко,

Вдягну і Господу молюся.

Флешмоб до Дня вишиванки Фото 13Флешмоб до Дня вишиванки Фото 14Флешмоб до Дня вишиванки Фото 15

Повідомлення підготував заступник декана з навчально-виховної роботи доцент Ткачук Андрій Іванович.