У рамках дисципліни «Методика професійного навчання» (викладач: д.пед.н., доц. О.М. Трифонова) вивчаючи тему «Кіберкультура та особливості її формування у сучасної молоді», студенти спеціальності Професійна освіта (Комп’ютерні технології) групи КТ18Б були залучені до проходження курсу розробленого за сприянням Міністерства цифрової трансформації України під назвою «Основи кібергігієни». Цей курс покликаний допомогти засвоїти базові принципи кібергігієни та типові алгоритми дій у разі виявлення ознак інформаційних атак.

01

Програма курсу сформована у вигляді короткого серіалу, зміст якого відображено у 9 серіях, зокрема:

  1. Вступ (Важливість людського фактору в системі безпеки. Види хакерських атак. Визначення поняття «кібергігієна».)
  2. Соціальна інженерія (Поняття соціальної інженерії. Причини та умови соціальної інженерії. Прийоми, методи та принципи соціальної інженерії. Психологія впливу та загальні рекомендації для органів публічної влади.)
  3. Безпечний Інтернет (Браузер та його функції. Доменні імена. Шифрування комунікацій. Організація авторизації в Інтернеті з використанням браузера. Безпечне використання плагінів. Рекомендації з убезпечення браузера. Безпечне користування мережами Wi-Fi. Відповідальне оприлюднення інформації.)
  4. Поштова скринька (Розмежування використання особистої та службової поштових скриньок. Загрози під час користування поштовою скринькою. Аналіз листів, що містять ознаки фішингу. Рекомендації щодо захисту електронної пошти. План дій на випадок компрометації пошти.)
  5. Програмне забезпечення (Загрози для програмного забезпечення. Оновлення програмного забезпечення. Ліцензійне та неліцензійне програмне забезпечення. Типи шкідливого програмного забезпечення. Загальні рекомендації з використання програмного забезпечення.)
  6. Безпека соцмереж (Безпечна реєстрація в соціальних мережах. Налаштування конфіденційності та інших питань безпеки. Шахрайство в соціальних мережах. Відповідальне поширення інформації у соціальних мережах. Рекомендації з безпечної роботи в соціальних мережах.)
  7. Безпека мобільних пристроїв (Правила обмеження доступу до мобільних пристроїв. Особливості передавання контактної інформації іншим особам. Головні загрози, які виникають під час роботи з мобільними пристроями. Основні правила безпечної роботи з мобільними пристроями.)
  8. Фізична безпека (Роль фізичної безпеки у кіберзахисті організації. Безпека контрольованої зони. Загрози, які виникають під час використання змінних носіїв інформації. Зв’язок соціальної інженерії та фізичної безпеки.)
  9. Неправдиві повідомлення (Види маніпуляцій з інформацією у кіберсфері. Розпізнавання фейків в Інтернеті. Заходи протидії неправдивим повідомленням. Також у цьому розділі містяться додаткові матеріали про правові засади кібергігієни в законодавстві України.)

02

Демид Майорников, ведучий курсу, розповів про найрозповсюдженіші способи Інтернет-шахрайства, як можна захистити себе від утікання особистих та корпоративних даних через хибні посилання, що схожі на авторитетні сайти, як наприклад Google, Microsoft та інші; через втрачені або залишені без нагляду гаджети, «загублені» у коридорах підприємства Flesh-носії з, начебто, секретними даними керівництва та інші можливі варіанти перехвату даних. Під час проходження курсу глядачі могли навчитись розпізнавати, де підроблені листи через які можна вкрасти дані, а де, дійсно, листи від служби підтримки того ж Google.

03

Курс «Основи кібергігієни» спрямований здебільшого для держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування проте студенти спеціальності 015.10 Професійна освіта «Комп’ютерні (цифрові) технології» пройшли його майже не приклавши зусиль. Про це засвідчують сертифікати про успішне завершення фінального тесту.

Всі бажаючі перевірити власні знання у сфері кіберзахисту можуть здійснити це за посиланням та переглянути безкоштовний короткий курс: https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygiene?scroll=true

Інформацію підготували студент групи КТ18Б Апанасєвич Богдан та доцент О.М. Трифонова