В першому семестрі 2020-2021 навчального року студент групи фізиків третього курсу Богдан Краузе навчався за програмою академічної мобільності в Поморській академії м Слупськ (Польща). Повернувшись додому він поділився своїми враженнями.

007

«Це було дуже круто, хоча і доволі важко. Важко було тому, що виявилось, що багато предметів на момент мого приїзду студентам вже прочитані, і мені довелось наздоганяти.

Навчання. В Польщі я навчався за спеціальністю: Технічна фізика. Відновлювальні Джерела Енергії. Предмети, які я вивчав: фізика середовища; інженерна графіка; відновлювальні джерела енергії; спектроскопічні методи дослідження; основи бізнесу; польська мова та інші.

001

Методика викладання предметів майже така сама як і в нашому університеті, однак викладачі більш включені в онлайн навчання, воно більш продумане, чітке та зрозуміле. Спочатку ти слухаєш лекції, якщо потрібно, занотовуєш. Потім йдуть або модульні контрольні роботи або колоквіум, по завершенню – екзамен. Більшість модульних робіт проводились онлайн, за допомогою тесту. На самому початку навчання викладачі дали розуміння того, як отримати залік чи скласти екзамен. Майже у всіх принцип був один і той самий: пишеш колоквіум, потім здаєш реферати чи статті, що може допомогти підвищити оцінку, і врешті - пишеш екзамен. З цих трьох оцінок виводиться середнє арифметичне.

Лабораторні роботи. Через жорсткий карантин Поморська академія працювала очно лише перший місяць навчання, тому лабораторних робіт вдалося виконати мало. Особисто я потрапив лише на одну і можу сказати, що обладнання там ТОП. Воно нове, його можна самому торкатись та вивчати, воно є в достатній кількості.

002

003

Не сподобалось те, що було мало практики, тому що спеціальність, яку я обрав, практична, і я очікував, що ми будемо відвідувати різні об’єкти (вітряні, сонячні станції, ГЕС та ін.), що буде більше лабораторних робіт, однак в основному довелось писати лише реферати (знову ж таки через Covid).

Життя в Слупську. Жив я у гуртожитку номер 3. І це - просто «бомба». Завжди гаряча вода, душ та туалет лише на чотири кімнати. Дуже класний інтернет, за допомогою якого було приємно працювати, особливо якщо купити власний роутер.

Вільного часу майже не було, тому що було дуже багато завдань як з академії,  так і з нашого університету. Не зважаючи на це, майже кожен ранок та вечір я прогулювався парком, який знаходився поблизу і мав змогу відпочити від навчання. Розваг в місті майже немає, тим паче зараз, тому доводилось тішитись переглядом фільмів, прогулянками та милуватись красивим містом.

004005

Чи варто їхати? Так, однак краще вибрати таку спеціальність, яка перекриває більшість предметів в нашому ЗВО. Також бажано вивчити, хоча б до А2, польську мову. Так буде набагато легше контактувати з викладачами, слухати лекції і хоча б щось розуміти, а не витрачати час на перечитування, перекладаючи на українську.

Академічна мобільність – гарний шанс отримати додаткові знання та побачити щось нове. Вона стане в нагоді будь-кому: тому, хто хоче помандрувати і понавчатись за кордоном, хто серйозно хоче вступати в польський навчальний заклад, просто для знайомства з країною, та усім тим, хто прагне розвиватись та розширювати свій кругозір».

006