Метеорний потік Леоніди, який щороку підсвічує нічні небеса в листопаді, цього року найкраще видно з 14 по 21 листопада. Максимум «зорепаду» припаде на 17 листопада. Але окремі метеори можна спостерігати вже починаючи з 10 листопада. Леоніди не покидатимуть небо над нами до кінця нинішнього місяця. Кількість метеорів у пік зорепаду, 17 листопада, може сягти 20 одниць на годину. З недавньої історії відомо, що в 1966 році цей показник становив 150 тисяч метеорів на годину!!!

Метеори  являють собою невеликі частинки міжпланетної речовини розмірами від піщинок до горошин. Вони входять до земної атмосфери на швидкості близько 70 кілометрів на секунду і практично миттєво згорають, залишаючи в небі красивий яскравий слід.

рис 1

Леоніди отримали свою назву від латинської назви сузір'я Лева, у якому розташований радіант метеорного потоку (уявна точка на небі, де перетинаються траєкторії метеорів). На Рис. 2 наведено положення радіанта метеорного потоку Леоніди 16 листопада о 23 годині. В цей момент він знаходитиметься у східній ділянці зоряного неба приблизно під сузір’ям Великої Ведмедиці.

рис 2

Леоніди зажили слави через те, що вони є найсильнішим регулярним метеорним дощем, а також тому, що раз на 33 роки спостерігаються надзвичайно рясні дощі, які утворюють справді величне явище. У пікові роки, дощі можуть складатись із тисяч метеорів на годину. Потужні дощі цього потоку спостерігались 1698, 1799, 1833, 1866, 1966, та 2001 року.

Як і більшість метеорних потоків, Леоніди спричинені проходженням Землі через залишки кометного хвоста. Комета, наближаючись до Сонця, нагрівається, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частинки льоду та пилу, які під дією сонячного вітру трохи віддаляються від самої комети, залишаючись поблизу її орбіти.

рис 3

Коли Земля на своєму шляху навколо Сонця зустрічається з цими частинками, вони проникають до атмосфери і прокреслюють яскраві лінії.

рис 4

Потік Леоніди відбувається щороку, коли Земля входить до пилового сліду комети Темпеля-Туттля. Ця комета перетинає орбіту Землі кожні 33 роки, додаючи запас частинок. Востаннє так е було у 2001 році.

рис 5

Недаремно останні рясні потоки спостерігались 1966 та 2001 року. На світлині: нижче бачимо метеоритний дощ потоку Леоніди пройшов в 2001 році в Японії. Це зображення - композиція з 34 фото, які були отримані менш ніж за дві хвилини

рис 6

Інколи можна спостерігати  вогняні кулі - боліди.

рис 7

Пік активності цьогоріч припадає в ніч з 16 на 17 листопада. Астрономи прогнозують близько 20 метеорів на годину під часу піку.

Спостереження за цим небесним явищем сприятиме те, що наш природний супутник – Місяць перебуватиме у стадії молодика, а отже не заважатиме спостереженню за зорепадом.

Трохи термінології. Тіло, що заходить у земну атмосферу з космосу, називається метеором, якщо тіло яскравіше 4-ї зоряної величини або помітні його кутові розміри  — болідом. Метеор або болід, що впав на поверхню Землі називається метеоритом.

На фото видно метеорит, який автор статті мав можливість дослідити власноруч (музей історії природи, м. Нью-Йорк, США, 2002 р.).

рис 8

Підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В.Волчанський