Залмен Юхимович Філер 30 років життя віддав фізико-математичному факультету. Він звернувся з привітанням з нагоди 90-річчя створення нашого факультету.

001

"Дорогі мої колеги та учні!

Я викладав тридцять років із дев’яноста років фізико-математичного факультету та майже ста років ЦДПУ ім. В. Винниченка. Саме 5 жовтня 1989 р. прочитав першу лекцію інформатикам-фізикам. Я обіцяв ректору Олегу Євгеновичу Полярушу перейти на викладання математики українською за рік. Почав першу лекцію з того, що майже тридцять років викладав математику в Донецькому політехнічному інституті російською і мені потрібен час, щоб переключитися на українську: - "Я буду намагатися говорити українською про математику, а вас прошу поправляти мої русизми". Так і сталося. Через рік я вже наважувався розмовляти й писати статті й посібники для студентів українською. Для мене все було новим в інституті. Новими були і надії на зміни в житті країни. Частина з них справдилася.

Пам'ятаю не всіх студентів, але з кожного потоку і групи згадую багатьох, особливо з одинадцяти останніх років минулого століття. Пам’ятаю Дрєєва О.М. і Ткаченка С.П. Перших магістрантів – моїх співавторів, П.Г. Брайка, який не вчився в мене, але став моїм першим співавтором з проблем сонячної активності, якого я влаштував в аспірантуру в Київську обсерваторію. Пам'ятаю всіх студентів групи, де я був куратором. Вони вступали до інституту ще в СРСР, а вчилися вже в незалежній Україні. Ця група була кращою на факультеті. Проводив з ними щотижневі кураторські години. Їм був цікавий я, а вони були цікавими для мене. А мій колишній студент, а зараз кандидат наук Артем Чуйков і в цей час, багато років поспіль,  щотижнево допомагає мені робити прогнози впливу сонячної активності. Добре пам'ятаю О. Дрозда, мого першого співавтора в Кіровограді, з яким ми робили перші прогнози врожаю і першу статтю зі стійкості, О. Ткаченка, талановитого хлопця, який працює доцентом в Національному аграрному університеті, Олену Ткаченко, відмінницю, яка працює завучем у Павлиші, син якої теж вчився в мене. Незабутня Сніжана Руденко, котра вчила мене працювати на ПЕОМ. Завжди серйозний В. Сереветний, з яким ми робили перші кроки в чисельних методах… О. Буйваленко, яка працювала згодом в комп'ютерній лабораторії і стала співавтором статті про існування дійсних коренів між двома коренями функції, яка має однаковий знак похідної в них. Я міг би про кожного з моєї групи написати… Закінчу про роль старости Тетяни Фурсикової, завдяки якій ми збиралися майже щорічно біля 11 листопаду. Майже 25 років з їх закінчення навчання в КДПУ. Може вона стане першим доктором з моїх студентів у ЦДПУ!        

 Пройшло немало років. Багато талановитих хлопців та дівчат - моїх колишніх студентів стали дорослими и поважними, захистили дисертації, успішно працюють. Дехто з них зараз  викладає в альма-матер. Усім вам, дорогі мої друзі, бажаю успіхів, визнання, розумних і успішних викладачів та учнів, здоров’я  й мирного та радісного життя!

Фізико-математичному факультету і кафедрі прикладної математики, статистики та економіки – постійного процвітання, належного фінансування й повного набору найкращих абітурієнтів у світі!

Ваш Залмен Філєр."