Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка прийняв активну участь в якості запрошеного гостя. Наша мобільна експозиція була представлена напрацюваннями спеціальності 015 Професійна освіта (Комп’ютерні технології) в області робототехніки, механотроніки та можливостей застосування адитивних технологій, а також цікавими авторськими квестами. Делегація нашого університету на турнірі була представлена співробітниками кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності фізико-математичного факультету: д. пед. н., професором, завідувачем кафедри М.І. Садовим, к. пед. н., старшим викладачем Д.В. Соменком, к. пед. н., доцентом О.М. Трифоновою, к. пед. н., доцентом О.В. Пуляк, завідувачем навчальної столярної майстерні І.П. Донцем; завідувачем кабінетом лекційного демонстрування кафедри фізики та методики її викладання Н.В. Донець; студентами спеціальності 015 Професійна освіта (Комп’ютерні технології) Апанасєвичем Богданом і Залевським Андрієм та спеціальності 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології) Бабенко Даною.

Фото 1Фото 2Фото 3

Метою програми First Lego League є надихнути дітей вивчати STEM-напрями в освіті: науку, технології, математику, інженерію та програмування за допомогою конструктора LEGO Education.

Дуже приємно було бачити серед керівників команд учнів колишніх випускників фізико-математичного факультету.

Фото 4Фото 5Фото 6

Відвідувачів нашого «острівця» зустрічала програмована робо-рука, що виконувала роль рекламного агента, самостійно розповсюджуючи рекламні буклети. В налаштуванні робо-руки, що час від часу вимагала коректування позицій, приймали участь й учасники змагань. Це дало їм змогу ближче познайомитися з принципом роботи установки та отримати практичні навички роботи з подібними механізмами.

Фото 7Фото 8Фото 9

В цей час учасників і гостей дійства розважала механізована колісна платформа на базі мікроконтролера Arduino, з керуванням через Bluetooth, що гордо і з честю тримаючи на собі прапорець з емблемою нашого університету, по черзі «знайомилась» з усіма учасниками змагань.

Не оминула увагу глядачів й базова механотрона модель з комплекту Lego Mindstorms EV3 – Lego-слон, що доречно гармоніювала в контексті теми змагань.

Фото 10Фото 11Фото 12

Також були запропоновані два квести «Бомба» та «Місія нездійсненна».

Так, комплект «діючої» моделі бомби з часовим механізмом і логічними схемами для її розмінування, що вже не перший раз представлений на подібних заходах нашого міста, продовжує привертати увагу відвідувачів (і навіть деколи правоохоронців) своєю реалістичністю!)))

Не меншу цікавість викликав квест «Лазерна сигналізація», коли відвідувачі та учасники, що мимоволі перекривали промені сигналізації, здригалися від неочікуваного спрацювання дзвоника. В цілому, «Лазерна сигналізація» виявилась досить цікавим, але складним квестом для проходження. Тому, спростивши та вдосконаливши цю установку зі студентами групи КТ18Б спеціальності «Комп’ютерні технології», ми обов’язково знову приймемо участь в заходах, спрямованих на розвиток такого актуального і цікавого напряму, як діджиталізація та роботизація соціальних, побутових і виробничих процесів.

Фото 13Фото 14

Інформацію підготували к. пед. н., старший викладач Д.В. Соменко та к. пед. н., доцент. О.М. Трифонова