15 жовтня 2019 року, під час перерв між парами, на фізико-математичному факультеті від Студентської ради лунали радіопривітання для всіх учасників освітнього процесу до об'єднаних свят: Дня захисника України, Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня створення УПА. Цікава інформація про ці визначні події перемежовувалась підборками українських народних пісень та пісень сучасних виконавців.

Картинка 2

Очильниця інформаційного відділу Студради Козлова Світлана Владиславівна привітала всіх з Днем захисника України: "Дорогі наші захисники, 14 жовтня – саме ваш день! Назва цього народного і державного свята, встановленого у 2014 році, говорить сама за себе. Вона вимагає від людей сміливості, честі і відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі. У цей день ми приєднуємось до привітань на адресу всіх захисників України! Бажаємо їм благополуччя та сил, здоров’я та щастя, мирного неба й смачного хліба! Зі святом, дорогі наші захисники!".

Лунали пісні таких виконавців:

"ВВ" - "Марш нової Армії";

"Тік" - "Запах війни";

Світлана Тарабарова - "Повертайся живим";

"Океан Ельзи" - "Не твоя війна";

"Тінь сонця" - "Меч Арея";

"Океан Ельзи" - "Вставай"

Розповіді-привітання представниці інформаційного відділу Студради Меренкової Олександри Сергіївни про Велике свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці Приснодіви Марії та Дня українського козацтва нагадали історію їх відзначання. Велике свято Покрови святкується щороку 14 жовтня, й встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим у 910 році в Константинополі, яке перебувало в облозі. Жителі міста зібралися в храмі й молили Богородицю про порятунок від нападників, й Матір Божа з’явилася перед людьми, почала молитися Господу, а потім вкрила людей своїм покровом, захищаючи їх від ворогів видимих та невидимих. Покров Богородиці захистив місто від противника. А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей. В Україні особливо значущим свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Саме тому, святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею і захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступали у походи.

Створена у 1942 році Українська повстанська армія, оголосила в 1947 році свято Покрови Пресвятої Богородиці своїм офіційним святом - 14 жовтня стало символічною датою повстання УПА. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч українців середній вік яких був 18-22 роки. Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду 1917-1922 років.

Лунали пісні таких виконавців:

Українська народна - "Ой на горі та й женці жнуть";

Українська народна - "Розпрягайте хлопці коней";

"Тінь сонця" - "Їхали козаки";

Зоряна - "Гімн української повстанської армії";

"Гайдамаки" і Тоня Матвієнко - "Ой у лузі червона калина";

"Плач Єремії" - "Лента за лентою набої подавай";

Олександр Пономарьов - "Заспіваймо пісню за Україну" та ін.

Вітаємо всіх з цими важливими святами! Хай Бог береже Україну та поверне мир і злагоду на нашу багатостраждальну землю!

Картинка 3