3-го квітня 2019 року в аудиторії 502 студенти фізико-математичного факультету зустрілися з представниками компанії QATestLab та громадської організації Hi-Tech Initiative, які пропонують навчання і працевлаштування за професією тестувальника програмного забезпечення.

Хто такий тестувальник? У будь-якій ІТ-компанії це ключова фігура, оскільки вона відповідає за те, щоб у замовника не виникало претензій до якості отриманого продукту. Тестувальник має ретельно проаналізувати продукт, що розробляється, знайти у ньому вади, відхилення від вимог замовника, розробити тести для перевірки функціоналу та характеристик програмного забезпечення і переконати розробників виправити виявлені недоліки. Отже тестувальник має бути наполегливим, відповідальним, допитливим та уважним, мати гарні комунікативні навички, прагнути самоудосконалення.

001

Під час зустрічі доповідачі наводили цікаві приклади, руйнували міфи стосовно професії тестувальника, які існують серед ІТ-шників. Так одним з міфів є уявлення про те, що тестувальник – це поганий розробник. Насправді у тестувальника і розробника різні завдання, але немає протиріччя вимог до їхніх професійних якостей: тестувальнику, як і розробнику варто розуміти принципи побудови та функціонування веб- і мобільних додатків, мереж та операційних систем, уміти працювати із СУБД… Але для початку тестувальнику достатньо бути просунутим юзером; головне – бути недовірливим, прискіпливим, допитливим, критично оцінювати тестований продукт.

002

Так само було зруйновано міф, ніби тестувальник не має кар’єрного росту: з часом тестувальники стають розробниками або очолюють відділи з контролю якості розроблюваного програмного забезпечення.

Важливо, що після закінчення навчання на курсах, компанія QATestLab пропонує курсантам роботу як ІТ-інтернам. Таким чином можна набути початковий досвід, якого часто вимагають від претендентів на роботу в інших компаніях.

003