Фінал Національного чемпіонату з усного математичного рахунку Прангліміне Кіровоградської області відбудеться 10 січня 2019 року на базі фізико-математичного факультету.

«Прангліміне» – це змагання з усного рахунку, започатковані компанією «Міксіке» у школах Естонії (назва змагань походить від назви острова Пранглі в Естонії). Тепер це вже міжнародні змагання, в яких можуть брати участь учні всіх класів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, студенти, вчителі, викладачі та батьки з Естонії, Латвії, Литви, Словенії та інших країн Євросоюзу. У 2011 році розпочалась співпраця Міксіке з Україною за підтримки «Arengukoostöö Programm Міксіке в Україні».

001

Щороку в змаганнях беруть участь понад 30 000 учасників. Тренувальні майданчики та майданчики для змагань Прангліміне є складовою частиною освітнього онлайн середовища Міксіке, яке надає можливість вчителям, учням і батькам створювати та використовувати власні навчальні онлайн матеріали, а також використовувати онлайн-колекцію навчальних матеріалів, яку спільними зусиллями створили педагоги-учасники проекту.

Офіційні національні та міжнародні змагання проводяться щорічно у декілька етапів. В Україні на попередніх етапах учасники змагаються в тріатлоні, де за 20 хвилин необхідно виконати 3 різні, наперед визначені вправи. Для кожного віку вибираються свої завдання. За результатами попередніх етапів визначають учасників фіналу. У фіналі учасники змагаються в п'ятиборстві, де на виконання 5 вправ дається 50 хвилин. Вправи, що входять до фінальних змагань однакові для всіх країн-учасниць змагань.

Змагання проводять у 6 вікових категоріях (1-3 клас, 4-6 клас, 7-12 класи хлопці, 7-12 класи дівчата, дорослі чоловіки та дорослі жінки). У багатьох регіонах України проводяться місцеві чемпіонати шкіл, міст, районів. Долучитись до змагань може будь-хто, зареєструвавшись на сайті проекту (http://miksike.net.ua/en.html#sign-up).

У відбіркових змаганнях 2018 року в Україні взяли участь 19 040 учасників, з них 1269 школярів та 66 дорослих з Кіровоградської області. 36 кращих з них – найвправніші майстри усного рахунку з Олександрійського, Добровеличківського, Новомиргородського, Світловодського, Маловисківського, Олександрівського, Новоукраїнського та Голованівського районів і міст Кропивницького, Олександрії та Світловодська завітають до нас 10 січня, щоб змагатися у фіналі національного чемпіонату.

Будемо вболівати за наших! Побажаємо їм бадьорого настрою і успіхів.