Студентка нашого факультету 2-го курсу спеціальності Математика Дядик Аліна перебуває на навчанні протягом першого семестру 2018/2019 навчального року за програмою обміну у Поморській академії (Польща). Далі – пряма мова нашої студентки.

«Dzień dobry!

Я, студентка фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка, Дядик Аліна. Цього року мені випала чудова нагода навчатися за програмою обміну студентами одночасно в обох університетах України та Польщі.  Так Слупськ та Поморська академія стали на півроку моєю другою домівкою. 

001

Це мій перший досвід навчання за кордоном і я охоче поділюся своїми враженнями зі студентами та викладачами університету.

Хотілося б почати з умов проживання, адже, на мою думку, це чи не найважливіший аспект, який може зацікавити наших студентів. Студентське містечко, на території якого знаходяться два корпуси академії, бібліотека, їдальня, спортзал та 3 гуртожитки, виглядає дуже привабливо. Усі будівлі доглянуті, дороги чисті, є багато зелених насаджень, повсюди стоять смітники. Навпроти гуртожитку  розташований парк, де тече річка і плавають качки та лебеді, які охоче йдуть до рук.

По приїзду, у всіх студентів з України відбулася зустріч з ректором та проректором Поморської академії у головному корпусі навчального закладу. Нас привітно зустріли та розповіли про університет та особливості навчання. Через тиждень у мене відбулася ще одна зустріч, але уже з моїм куратором, де ми обговорили мій навчальний план та ще деякі організаційні питання.

Навчання в Польщі є досить ліберальним, адже студент сам обирає предмети, які хоче вивчати, ті, які є йому більш цікавими, і є можливість брати участь в формуванні розкладу занять. Я мала можливість вибирати предмети як з 1 курсу так і з 3-го. На формування розкладу дається тиждень. Сам процес навчання складається з лекцій (викладів) і практичних занять (цвічень), причому, більша увага приділяється практичним заняттям. Також мене вразило – це те, що тут немає дзвінків. Пара може тривати як 40 хвилин так і 3 години.

Викладачі ставляться з розумінням, тому виклад матеріалу є зрозумілим, незважаючи на мовний бар’єр. Отриманні знання в рідному університеті допомогають мені на практичних заняттях.

002003004

У вільний час я знайомлюсь з містом.  Воно є надзвичайно гарним та старовинним. Тут багато на що можна подивитися: замок поморських герцогів, дві ратуші, готичні костели, кам’яниці, цікаві промислові споруди (млини, шпіхлери), залишки міських укріплень і гарна червоно-цегляна німецька забудова кінця ХІХ століття. Головною прикрасою площі є міська ратуша – неоготична пам’ятка, створена у 1901 році. Вежа ратуші в Слупську має висоту 56 метрів, не вершину якої веде 180 сходинок. На вершині знаходиться оглядовий майданчик, звідки можна насолодитися прекрасним видом на місто і долину річки Слупія.

Наостанок хочеться додати, що потрібно йти за своєю мрією, пробувати щось нове, навіть якщо це дуже лякає. Не потрібно сидіти на місці, треба розвиватися, бачити нові місця, спілкуватися з іншими людьми та пізнавати їхні культури!».

005

Наші вітання Аліні! Бажаємо успішно провести «польський» період навчання! Чекаємо на рідному факультеті!