В кінці серпня 2018 року студент-фізик магістратури Владислав Грищенко брав участь у тижневому тренінгу «Участь у державному управлінні. Можливості для молоді», який проходив у Литві. Далі – пряма мова Владислава.

001

«Все почалось з листа у травні 2018 року на пошту: «Вас відібрано для участі у триденному тренінгу, який буде проходити в Кропивницькому». Так почалися три дні емоційно наповнених обговорень, насичених глибоким змістом дебатів, розвиваючих групових вправ і, найголовніше, можливостей обміну міжнародним досвідом. Саме так відбувалася підготовка до тижневого тренінгу «Участь у державному управлінні. Можливості для молоді», який відбувся у Литві з 24 до 30 серпня 2018 року. Незабутні три дні, які довели, що в нас ще є шанс стати насправді сильною і незалежною Нацією.

002003

Поспілкувались з представниками провідних молодіжних організацій і представниками влади з Литви. Дізнались як саме працюють органи влади та місцеві ради, про їх успішні проведення адвокаційних кампаній та локальних ініціатив, про кількість втілених у життя суспільно-потрібних проектів і обговорили спільні проблеми і можливості їх вирішення. Дійшли до спільного консенсусу, що потрібно створювати мережі співпраці громад та молодіжних організацій на основі партнерських принципів з метою залучення молодих людей до процесів прийняття рішень, використовуючи досвід місцевих громад Литви. Три дні пролетіли як один, але попереду чекав другий відбірковий тур. Події за подією – і трап літака, і чарівне місто Вільнюс. Нас зустрічали з привітаннями (присвячені незалежності України) і чудовим солодким подарунком (було неочікувано почути теплі слова українською мовою).

Почали працювати з вправ по командній взаємодії та генерації ідей. Аналізуючи класичні процеси вийшло подивитися на них у масштабі та побачити прогалини. Докладно про роботу в команді на різних етапах діяльності організації, її зміни та інновації. Все було розглянуто дуже детально, що надихає!

004005

Поглиблюючись, почали докладно аналізувати нашу цільову аудиторію, її основні тенденції та запити. Далі обговорювали те, як саме організації працюють з людьми та процесами, мали декілька мозкових штурмів з хвилюючих питань або проблем, знаходячи оригінальні методи їх вирішення.

Далі нас чекали практичні приклади роботи громадського сектору. Разом з групою ми відвідали декілька соціальних підприємств, ознайомились з їх історією становлення та поточною діяльністю. Як з'ясувалось пізніше, саме прозорість та проектний підхід до діяльності є ключовими елементами успіху таких підприємств.

006007

Ми також відвідали містечко Зарасай, яке підкорює своїми видами, прекрасними озерами та зеленими парками. Відвідали мерію міста, поспілкувавшись особисто з мером та з начальником департаменту молоді, дізнались більше про те, як у Литві працюють з молоддю на місцевому рівні. Дізналися про взаємодію НУО та муніципалітету.

Останній день поїздки ми провели вже у Вільнюсі, відвідуючи Міністерство соціальної політики, адже саме воно займається молодіжними проектами, в тому числі, спільними з Україною.

008009

Саме там, під час спілкування з віце-міністром та його колегами ми дізналися про пріорітети таких проектів та шляхи подання власних заявок.

Завершили відвідини ми у Сеймі Литовської Республіки, спочатку в нас була невеличка екскурсія парламентом, а потім депутат з правлячої партії Сейму дала нам невеличку прес-конференцію. Це спілкування було дуже насиченим та конструктивним, під час якого окрему увагу ми приділили україно-литовським відносинам минулого і сьогодення.

010011

Ця поїздка була дуже цікавою, насиченою, креативною з безліччю практичних прикладів роботи та взаємодії громадського сектору, громади та представників Литовської держави.

Те відчуття, коли кількість емоцій набагато більша, а ніж ти можеш сприйняти... Добігає до свого завершення третій день, від того моменту, коли я перетнув кордон своєї рідної України та ступив на казкові землі прекрасної Литви. Для багатьох людей подорожі – це в першу чергу можливість побачити щось нове, однак не для мене... Отримати нові знання, ось що для мене насправді важливо, знання, завдяки яким я буду змінюватись на краще та змінювати все навколо себе... 

012011

Ця подорож виявилась дуже особливою, я навіть уявити собі не міг – наскільки зміниться моє світосприйняття лише після шести днів навчання в литовській школі лідерства... Тридцять молодих, амбіційних, з шаленим потенціалом лідера доповнюють один одного прекрасними ідеями, незважаючи на мовні барєри. Ні хвилини відпочинку, лише ефективне використання часу з повагою один до одного, а в кінці неймовірного дня лише загадкові думки про те, ким ти будеш завтра, тому що кожен день тут робить з тебе нову кращу людину».

014015016017018019