Це на світанку сталося колись:

Стривожений, із муками і жалем

Світ стрепенувся, кров’ю вмить заливсь, 

Залився болем, плачем, жалем.

Війна на зустріч молодому дню

Із гуркотом, із брязкотом котилась,

Лавиною металу і вогню

На нашу землю й долю навалилась.

2

Вже минає сімдесят три роки з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз.

Все далі відходять грізні і важкі роки тієї війни, але не згасає пам’ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів.

Можна по-різному ставитися до подій цієї війни, по-різному її називати, але хіба можна забути про тих воїнів, хто віддав своє  життя заради щастя інших?

Наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги.

Цей день  подарували нам люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги.

22 червня 1941 року почалася Велика Вітчизняна війна. З перших її днів на боротьбу з загарбниками піднявся весь народ. У цій боротьбі брали участь і ті, хто вчив і вчився в Кіровоградському педінституті, і ті, хто прийде в цей вуз після війни. Участь цих людей у Великій Вітчизняній війні – теж одна з “білих плям” історії. Час покриває минуле ковдрою забуття, а багато фіксуючих матеріалів або ж не написано, або ж втрачено.

3

Учасниками бойових дій були викладачі та співробітники вузу Іван Терентійович Артеменко, Федір Кузмич Белявін, Андрій Прокопович Бойчук, Петро Павлович Бугайов, Лев Михайлович Бренер, Вілен Іванович Вибрик, Олександр Іванович Гріденко, Борис Леонтійович Дратвер, Іван Васильович Єгоров, Василь Кузмович Живицький, Анатолій Афанасійович Левенко, Олександр Олександрович Мєдвєдєв, Федір Петрович Нестеренко, Арон Якович Розенберг, Петро Андрійович Рябий, Дмитро Юхимович Стельмухов, Зоя Вікторівна Торговець, Іван Йосипович Терентьєв, Іван Гурович Ткаченко, Прокіп Григорович Халявенко, Олександр Трохимович Хромочкін, Володимир Михайлович Чикін, Володимир Кузьмич Чернецький, Григорій Антонович Шейко та багато інших.

8 Травня – день пам'яті та примирення. 9 Травня – День Перемоги. Вклонімося усім полеглим, схилимо голови в журбі й задумі. В молитві пом'янімо всіх, хто не повернувся з тієї проклятої для всього світу війни.

Давайте запалимо свічки пам’яті. Нехай спокійно і тепло буде душам воїнів від цього маленького світла.

Без миру немає майбутнього. Нехай панує спокій і радість  на нашій рідній землі, у нашій вільній Україні. Нехай скоріше припинеться сьогоднішня війна, яка забирає життя кращих синів та доньок нашої Держави.

Слава Україні! Героям слава!